Skip to main content

Νετανιάχου: Διαβεβαίωση Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν τους περιορισμούς στις προμήθειες όπλων

Jacquelyn Martin/Pool via REUTERS

«Αδιανόητο ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει παρακρατήσει όπλα και πυρομαχικά προς το Ισραήλ»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για την ακύρωση των περιορισμών στις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ. Αυτό γνωστοποίησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, σημειώνει ότι όταν συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου κατά της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς τον Οκτώβριο. Είπε όμως επίσης ότι είναι «αδιανόητο ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει παρακρατήσει όπλα και πυρομαχικά προς το Ισραήλ».

Ο Μπλίνκεν, είπε ο Νετανιάχου, διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση εργάζεται «μέρα και νύχτα» για την άρση τέτοιων αγκυλώσεων. «Ελπίζω βεβαίως ότι αυτό ισχύει. Θα έπρεπε να είναι έτσι», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Δώστε μας τα εργαλεία και θα τελειώσουμε τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα».

Η στάση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον περασμένο μήνα το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να του παρέχουν όπλα εάν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιήσουν μεγάλη εισβολή στη Ράφα, μια πόλη γεμάτη πρόσφυγες στη νότια Γάζα.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι εκεί κρύβονται μαχητές της Χαμάς και επαναλαμβάνοντας ότι η εξάλειψη της Χαμάς και η επιστροφή των ομήρων είναι οι κύριοι στόχοι του Ισραήλ.

Πηγή: Reuters