«Η Ουκρανία θα ήταν φρόνιμο να αποδεχθεί την ειρηνευτική πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, διαφορετικά τα ρωσικά στρατεύματα θα πιέσουν και θα κάνουν τη ζωή του Κιέβου ακόμη πιο δύσκολη», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Η επόμενη πρόταση θα είναι χειρότερη»
«Ειλικρινά μιλώντας, νομίζω ότι ο πρόεδρος τα είπε όλα, εννοώ ότι η επόμενη ειρηνευτική πρόταση που θα κάνει η Ρωσία θα είναι χειρότερη για τις ουκρανικές αρχές, ανεξάρτητα από το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Τώρα έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν την ειρηνευτική πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν και τουλάχιστον να προσπαθήσουν να κάνουν ειρήνη και να τερματίσουν αυτό το μέρος της σύγκρουσης», δήλωσε σύμφωνα με το Tass.
Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η ρωσική επίθεση θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Κίεβο έχει ήδη απαντήσει με άρνηση στη διάσκεψη στην Ελβετία, «απορρίπτοντας εξαρχής κάθε πρόταση, πηγαίνοντας τη συζήτηση πίσω στην αρχή. Μάταια. Έτσι, τα πράγματα θα είναι χειρότερα από εδώ και πέρα», κατέληξε.
Η πρόταση Πούτιν
Στις 14 Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέθεσε νέες ειρηνευτικές προτάσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε συνάντηση με Ρώσους διπλωμάτες.
Αυτές περιλαμβάνουν την αναγνώριση του καθεστώτος της Κριμαίας, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και των περιφερειών Ζαπορόζιε και Χερσώνα ως τμήμα της Ρωσίας, την εδραίωση του καθεστώτος της Ουκρανίας ως αδέσμευτης και χωρίς πυρηνικά, την αποστρατιωτικοποίηση και την άρση των αντιρωσικών κυρώσεων.
Η ουκρανική πλευρά απέρριψε την πρωτοβουλία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την πρόταση της Μόσχας τελεσίγραφο, ενώ ο σύμβουλός του Μιχαήλ Ποντόλιακ δήλωσε ότι η νέα ρωσική πρωτοβουλία φέρεται να μην περιέχει «πραγματική ειρηνευτική πρόταση».