Skip to main content

Ο Μπάιντεν θέλει να δώσει αμερικανική υπηκοότητα σε μετανάστες χωρίς χαρτιά

REUTERS/Leah Millis

Το προβλέπει το νέο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου

Μισό εκατομμύριο μετανάστες θα μπορούσαν να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο του Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του AP, ο Αμερικανός πρόεδρος προβαίνει σε ένα επεκτατικό βήμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής χρονιάς για να προσφέρει ανακούφιση σε δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες χωρίς νόμιμο καθεστώς στις ΗΠΑ.

Το σκεπτικό

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιτρέψει, τους επόμενους μήνες, σε ορισμένους συζύγους Αμερικανών πολιτών χωρίς νόμιμο καθεστώς να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή και τελικά για υπηκοότητα.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει πάνω από μισό εκατομμύριο μετανάστες, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Οι προϋποθέσεις

Για να πληροί τις προϋποθέσεις, ένας μετανάστης πρέπει να ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για 10 χρόνια από τη Δευτέρα και να είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη.

Εάν η αίτηση ενός μετανάστη που πληροί τις προϋποθέσεις εγκριθεί, θα έχει τρία χρόνια για να υποβάλει αίτηση για πράσινη κάρτα και να λάβει προσωρινή άδεια εργασίας και να προστατευθεί από την απέλαση στο μεταξύ.

Περίπου 50.000 παιδιά μη υπηκόων με γονέα που είναι παντρεμένος με πολίτη των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να τύχουν της ίδιας διαδικασίας, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για την πρόταση υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δεν υπάρχει καμία απαίτηση σχετικά με το πόσο καιρό πρέπει να είναι παντρεμένο το ζευγάρι και κανείς δεν αποκτά δικαίωμα μετά τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες που συμπληρώνουν αυτό το όριο των 10 ετών μετά τη Δευτέρα δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η διαδικασία θα ανοίξει για αιτήσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ενώ τα τέλη για την υποβολή αίτησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.