Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Βόρεια Κορέα την Τρίτη και την Τετάρτη, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν «σημαντικά έγγραφα», όπως ανακοίνωσε σήμερα στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το Κρεμλίνο, το οποίο μίλησε επίσης για πιθανή υπογραφή συμφωνίας «στρατηγικής συνεργασίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος θα φθάσει αργά το βράδυ της Τρίτης στην Πιονγκγιάνγκ, ωστόσο όλο το επίσημο πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα, σύμφωνα με τον διπλωματικό σύμβουλό του, τον Γιούρι Ουσάκοφ.«Σημαντικά έγγραφα, πολύ σημαντικά» θα υπογραφούν, δήλωσε, αναφέροντας μάλιστα «την πιθανή σύναψη συνολικής στρατηγικής συνεργασίας».
«Αυτή η συνθήκη, εάν υπογραφεί, θα διαμορφωθεί φυσικά σε συνάρτηση με τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή και με τις ποιοτικές αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Οι δύο πλευρές την επεξεργάζονται ακόμη και η τελική απόφαση για την υπογραφή της θα ληφθεί μέσα τις επόμενες ώρες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πούτιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα κάνουν επίσης «δηλώσεις στον Τύπο».
Ποιοι θα συνοδεύσουν τον Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Αντρέι Μπελαούσοφ. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν επίσης δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.
Οι δύο χώρες, στις οποίες έχουν επιβληθεί εκτεταμένες διεθνείς κυρώσεις, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται εννέα μήνες μετά την επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη ρωσική Άπω Ανατολή, κατά την οποία Βλαντίμιρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν εξήραν με επαίνους ο ένας τον άλλον χωρίς ωστόσο να συνάψουν, επίσημα τουλάχιστον, συμφωνίες.
Σύμφωνα με τους Δυτικούς, η Πιονγκγιάνγκ άντλησε από τα τεράστια αποθέματα πυρομαχικών της για να εφοδιάσει μαζικά τη Ρωσία. Το Πεντάγωνο κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία.
Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ, η Ρωσία παρείχε στη Βόρεια Κορέα τεχνογνωσία για το δορυφορικό της πρόγραμμα και έστειλε βοήθεια στη Πιονγκγιάνγκ για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις της χώρας σε τρόφιμα. Μετά τη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Βιετνάμ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP