Στις 11 Σεπτεμβρίου, οι Αιθίοπες θα γιορτάσουν το τέλος ενός έτους και την αρχή ενός άλλου.
Ωστόσο, όταν η χώρα της Ανατολικής Αφρικής υποδεχθεί το νέο έτος σε λίγους μήνες, τεχνικά θα είναι το 2017, σύμφωνα με το ημερολόγιο της Αιθιοπίας.
Γιατί, λοιπόν, η Αιθιοπία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, βρίσκεται επτά χρόνια και οκτώ μήνες “πίσω” από το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου; Και πώς λειτουργεί αυτό για τους Αιθίοπες που ζουν σε έναν ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο πλανήτη που ως επί το πλείστον λειτουργεί σε μια εντελώς διαφορετική εποχή;
Οι απαντήσεις βρίσκονται στις παραδόσεις που χρονολογούνται από αιώνες – και σε μια σταθερή αίσθηση της εθνικής ταυτότητας.
Μοναδικό ημερολόγιο
Στην Αιθιοπία, το έτος γέννησης του Ιησού Χριστού αναγνωρίζεται ως επτά ή οκτώ χρόνια αργότερα από το Γρηγοριανό ή “δυτικό” ημερολόγιο, το οποίο εισήχθη από τον Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ το 1582.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ρωμαϊκή Εκκλησία προσάρμοσε τον υπολογισμό της το 500 μ.Χ., ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας επέλεξε να παραμείνει στις αρχαίες ημερομηνίες.
Παρόλο που μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Αιθιοπία διατήρησε το δικό της.
“Είμαστε μοναδικοί”, λέει ο Eshetu Getachew, διευθύνων σύμβουλος της Rotate Ethiopia Tours And Travel. “Δεν αποικίσαμε ποτέ. Έχουμε το δικό μας ημερολόγιο. Έχουμε το δικό μας αλφάβητο. Έχουμε τις δικές μας πολιτιστικές παραδόσεις”.
Θεωρείται ότι χρονολογείται τουλάχιστον 1.500 χρόνια πριν, το ημερολόγιο της Αιθιοπίας έχει πολλές ομοιότητες με το κοπτικό ημερολόγιο της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, μιας ανατολικής ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας που εδρεύει στην Αίγυπτο.
Ακολουθώντας ένα ηλιο-σεληνιακό σύστημα, έχει διάρκεια 13 μήνες, με 12 από αυτούς τους μήνες να διαρκούν 30 ημέρες. Ο τελευταίος μήνας αποτελείται από μόλις πέντε ημέρες, ή έξι ημέρες κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους.
Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Αιθιοπία συχνά μένουν άναυδοι όταν μαθαίνουν ότι έχουν πάει “πίσω στο χρόνο”, με ορισμένους να καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την απορία τους.
Καθώς οι διεθνείς επιχειρήσεις και τα σχολεία που εδρεύουν στη χώρα τείνουν να ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, πολλοί Αιθίοπες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το παραδοσιακό αιθιοπικό ημερολόγιο και το δυτικό ημερολόγιο.
“Είναι πολύ δύσκολο”, δηλώνει στο CNN Travel ο Αιθίοπας αρχαιολόγος Goitom W. Tekle, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Γερμανία. “Ακόμα δεν μπορώ να αλλάξω σε ένα από τα δύο… Είναι μεγάλη πρόκληση.
“Πρέπει να σκέφτομαι τις ώρες, τις ημέρες. Μερικές φορές τους μήνες, και μερικές φορές ακόμη και το έτος”.
Σύγχυση ημερομηνιών
“Ας πούμε, ένα μωρό είναι τριών ετών και καταθέτετε το πιστοποιητικό γέννησής του στην πόλη ή στην τοπική αυτοδιοίκηση”, λέει η Γερμανίδα ιστορικός Verena Krebs, η οποία ειδικεύεται στη μεσαιωνική ευρωπαϊκή και αφρικανική ιστορία.
“Και μετά δηλώνεις σύμφωνα με το αιθιοπικό σύστημα ώρας, και μετά πρέπει να εμπιστευτείς ότι ο υπάλληλος κάνει καλά τη μετατροπή.
Η Krebs αναγνωρίζει επίσης ότι το παραδοσιακό ημερολόγιο της Αιθιοπίας δεν είναι το μόνο ξεχωριστό ημερολόγιο, αναφέροντας ως παράδειγμα το αρχαίο αιγυπτιακό ημερολόγιο, όπου το έτος 2024 αντιστοιχεί στο έτος 6266.
“Αυτός είναι σαφώς ένας πολύ, πολύ διαφορετικός τρόπος μέτρησης του χρόνου”, λέει.
Η Σαουδική Αραβία έχει παραδοσιακά δώσει προτεραιότητα στο ημερολόγιο Hijri, που αποτελείται από 12 μήνες και 354 ημέρες, αλλά πρόσφατα ενέκρινε τη χρήση του Γρηγοριανού ημερολογίου για τις επίσημες συναλλαγές. Εν τω μεταξύ, το εβραϊκό ημερολόγιο είναι το επίσημο ημερολόγιο του Ισραήλ.
Πηγή: CNN