Προειδοποιήσεις σχετικά με την αύξηση των δαπανών για τα πυρηνικά όπλα απηύθυναν επιστήμονες, εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε παγκόσμια κλίμακα.
Βάσει έκθεσης της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 85 δισ. ευρώ για εκσυγχρονισμό ανάπτυξη νέου πυρηνικού εξοπλισμού.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, η διευθύντρια της ICAN, Μελίσα Παρκ, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο SIPRI, Γουίλφρεντ Γουάν, επεσήμανε ότι «είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον Ψυχρό Πόλεμο».
Το SIPRI στάθηκε στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New START για τα πυρηνικά όπλα, αλλά και στις ασκήσεις τακτικών πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Μόσχας, με φόντο τη ρητορική του Βλαντίμιρ Πούτιν για «πραγματικό» κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. Επιπλέον, η άτυπη συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2023 ανατράπηκε μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς τον Οκτώβριο.
«Εξαιρετικά ανησυχητικό»
Σύμφωνα με το SIPRI, τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο «συνέχισαν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και αρκετά ανέπτυξαν νέα πυρηνικά οπλικά συστήματα το 2023».
Οι εννέα χώρες είναι:
- οι Ηνωμένες Πολιτείες,
- η Ρωσία,
- το Ηνωμένο Βασίλειο,
- η Γαλλία,
- η Κίνα,
- η Ινδία,
- το Πακιστάν,
- η Βόρεια Κορέα,
- το Ισραήλ.
«Ενώ το σύνολο των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως συνεχίζει να μειώνεται, καθώς τα όπλα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου σταδιακά αποσυναρμολογούνται, δυστυχώς συνεχίζουμε να βλέπουμε ετήσια αύξηση στον αριθμό των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών», δήλωσε ο διευθυντής του SIPRI, Νταν Σμιθ. Πρόσθεσε ότι αυτή η τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί και «πιθανώς θα επιταχυνθεί» τα επόμενα χρόνια, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά ανησυχητική».
«Βρισκόμαστε τώρα σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας», είπε ο Σμιθ, προτρέποντας τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου «να κάνουν ένα βήμα πίσω και να προβληματιστούν. Κατά προτίμηση από κοινού».
Nuclear arms more prominent amid geopolitical tensions, say researchers
➡️ https://t.co/CZhgDhS38r pic.twitter.com/0iqWN0hMuO— FRANCE 24 (@FRANCE24) June 16, 2024