Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε να επιμείνει για την διεύρυνση της διεθνούς υποστήριξης προς το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος του, την ίδια ώρα που η διήμερη σύνοδος 90 εκπροσώπων κρατών στην Ελβετία, για την ειρήνη στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποτύχει.
Σκιές στην σύνοδο έριξαν η απουσία της Κίνας και η παρουσία διπλωματών χαμηλότερου επιπέδου από τα λεγόμενα κράτη BRICS, επισημαίνει το Bloomberg.
Ωστόσο, ο Ουκρανός ηγέτης υποστήριξε ότι η συνάντηση θα αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας που θα αναγκάσει τη Ρωσία να τερματίσει την επιθετικότητά της και να διασφαλίσει την ειρήνη.
Αφού έκανε μια στάση στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στην Ιταλία, η οποία απέφερε πρόσθετη υποστήριξη 50 δισεκατομμυρίων από τα κέρδη που αποφέρουν τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, ο Ουκρανός ηγέτης έστρεψε τις διπλωματικές του προσπάθειες σε πιθανούς συμμάχους εκτός της Δύσης.
Δύσκολο στοίχημα ο Παγκόσμιος Νότος
Ενενήντα χώρες έστειλαν αντιπροσωπείες στην Ελβετία, αλλά ο κατάλογος των συμμετεχόντων δείχνει ότι οι προσπάθειες να μεγιστοποιηθεί η υποστήριξη των παγκόσμιων ηγετών και να κερδηθεί ο παγκόσμιος Νότος, είναι μια δύσκολη υπόθεση.
Η Χάρις αντί για τον Μπάιντεν
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων και βοήθεια για την αποκατάσταση του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας, ήρθε στη θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποχώρησε από τη σύνοδο κορυφής της G-7 την Πέμπτη για να παραστεί σε φιλανθρωπική εκδήλωση στην Καλιφόρνια.
Απουσία της Κίνας και χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι
Η Κίνα, η οποία επέμεινε ότι ένα φόρουμ που αποκλείει τη Ρωσία είναι ανεφάρμοστο, απέφυγε επίσης την σύνοδο.
Μεταξύ των μελών των BRICS, η Ινδία έστειλε έναν υφυπουργό, ενώ η Νότια Αφρική έστειλε έναν χαμηλόβαθμο αξιωματούχο.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος βρισκόταν την Πέμπτη στην Ελβετία για να συμμετάσχει σε συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, έστειλε μόνο έναν παρατηρητή.
Καυστικές δηλώσεις Σάλιβαν κατά της Κίνας
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν κατηγόρησε την Κίνα ότι υποχωρεί στις ρωσικές πιέσεις με την αποχή της – και δήλωσε ότι η απουσία της συνδέεται με τη βοήθεια που παρέχει το Πεκίνο στο Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένης της «προμήθειας εφοδίων για την πολεμική μηχανή της Ρωσίας»
«Υποθέτω ότι δεν είναι εδώ επειδή ο Πούτιν τους ζήτησε να μην έρθουν», δήλωσε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
«Η Κίνα έχει διαβεβαιώσει ότι υποστηρίζει την ειρήνη στην Ουκρανία. Ένας καλός τρόπος για να το έχει δείξει αυτό θα ήταν να έρθει εδώ» πρόσθεσε.
«Δεν ζητά διαπραγματεύσεις, ζητά παράδοση»
Μια ημέρα πριν από την άφιξη των αντιπροσώπων, ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να ανεβάσει το τίμημα οποιασδήποτε μελλοντικής ειρήνης – καλώντας τις δυνάμεις του Κιέβου να αποσυρθούν από τέσσερις ουκρανικές περιοχές που κατέχονται εν μέρει από τον στρατό του ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε τον πόλεμο της Ρωσίας «επίθεση κατά των διεθνών κανόνων και κανόνων», απέρριψε τις απαιτήσεις του Πούτιν, και ενίσχυσε την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
«Πρέπει να πούμε την αλήθεια – δεν ζητά διαπραγματεύσεις, ζητά παράδοση», δήλωσε η Χάρις στους συνέδρους. «Η Αμερική στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας όχι από φιλανθρωπία, αλλά επειδή είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον”.
«Πρόκειται για ένα μικρό διπλωματικό φυτό, το οποίο θα ποτίσουμε τώρα για να αναπτυχθεί”, δήλωσε -πιο αισιόδοξος – ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για την Σύνοδο.
naftemporiki.gr