Skip to main content

Πούτιν: Τα θέλει «όλα» για να κάτσει στο… τραπέζι της ειρήνης

Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Οι «σκληροί» όροι που θέτει στο Κίεβο, και που δεν γίνονται δεκτοί από το Κίεβο

«Την ίδια στιγμή που  η Ουκρανία θα αρχίσει να αποσύρει τα στατεύματά της και θα γνωστοποιήσει δημοσίως την εγκατάλειψη των σχεδίων ένταξης στο ΝΑΤΟ, από την πλευρά μας, ακριβώς την ίδια στιγμή, θα  δώσουμε εντολή για κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων».

«Σκληρούς» όρους, θέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να ξεκινήσει η Μόσχα ειρηνευτικές συνομιλίες, με το Κίεβο, όπως ήταν αναμενόμενο να λέει «όχι».

Τι ζητά ο Πούτιν

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Tass, το οποίο επικαλείται το CNBC, ο Ρώσος πρόεδρος  έθεσε ζήτημα πλήρης αποχώρησης των ουκρανικών στρατευμάτων από τα εδάφη του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, τα οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη των εχθροπραξιών, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Όπως είπε, η Μόσχα δεσμεύεται να διασφαλίσει την «απρόσκοπτη και ασφαλή αποχώρηση» των ουκρανικών δυνάμεων εάν το Κίεβο συμφωνήσει .

Εάν η ειρηνευτική πρόταση απορριφθεί, απείλησε ότι οι μελλοντικές απαιτήσεις της Μόσχας θα είναι διαφορετικές.

…αλλά ο Ζελένσκι, έχει άλλα κατά νου

Απαντώντας, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντόλιακ, απέρριψε την «ειρηνευτική πρόταση», λέγοντας ότι δεν πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και δεν έχει καμία σχέση με τις όποιες διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας μέσω Zoom, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν «υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Η Ουκρανία, με την πρόταση 10 σημείων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2022, απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιμένει επίσης να ανακτήσει η Ουκρανία τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα πριν από τον τρέχοντα πόλεμο, τον Φεβρουάριο του 2014.

«Μάταιες οι προσπάθειες τρίτων για επίλυση της σύγκρουσης χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας»

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για ειρήνη από τρίτα μέρη, έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Ένα σχέδιο 12 σημείων που κυκλοφόρησε από την Κίνα, σύμμαχο της Ρωσίας, κατά την επέτειο ενός έτους από τον πόλεμο δεν είχε καμία τύχη.
Το Πεκίνο, προωθεί και πάλι το δικό της εναλλακτικό διπλωματικό σχέδιο, αναφέρει το Reuters.

Η πρόταση του Πούτιν την Παρασκευή στρέφει τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, όπου τουλάχιστον 90 χώρες και οργανισμοί θα συναντηθούν στις 15-16 Ιουνίου στο ελβετικό θέρετρο Μπούργκενστοκ για τη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, που δεν προσκλήθηκε, και στο παρελθόν έχει διατυμπανίσει τη ματαιότητα των προσπαθειών τρίτων μερών να διαπραγματευτούν την επίλυση της σύγκρουσης χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Οι σύμμαχοι εντείνουν την υποστήριξή τους

Οι εξελίξεις έρχονται την στιγμή, που οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν εντείνει την υποστήριξή τους τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν επί της αρχής να χορηγήσουν δάνεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, από τα κέρδη- περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ (322 δισεκατομμύρια δολάρια) των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί από τη Δύση.

Εξάλλου, και το ΝΑΤΟ πρόκειται να συζητήσει ξεχωριστά την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής του στις 9-11 Ιουλίου.

Ήδη, ΗΠΑ και  Γερμανία έχουν άρει ορισμένους περιορισμούς στα όπλα που προμηθεύουν στην Ουκρανία και επιτρέπουν πλέον τη χρήση τους εναντίον στόχων ακριβώς πέρα από τα σύνορα εντός της Ρωσίας, αποκλειστικά για την υπεράσπιση του Χάρκοβο.

naftemporiki.gr