Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε ομόφωνα την προσπάθεια περιορισμού της πρόσβασης στο χάπι της άμβλωσης μιφεπριστόνη.
Η απόφαση, η οποία ελήφθη δύο χρόνια αφότου το δικαστήριο ακύρωσε την πανεθνική κατοχύρωση της έκτρωσης, χαιρετίστηκε από τους ακτιβιστές υπέρ της άμβλωσης.
Οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι προσφεύγοντες, μια ομάδα γιατρών και ακτιβιστών κατά των αμβλώσεων, δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή. Άφησαν όμως ανοιχτή την πόρτα σε άλλες προσπάθειες περιορισμού της διαθεσιμότητας του φαρμάκου.
Τι είναι η μιφεπριστόνη
Η μιφεπριστόνη είναι το ένα από τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική άμβλωση, η οποία είναι πλέον η πιο κοινή μέθοδος διακοπής της εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ.
Οι προσφεύγοντες, γνωστοί ως Συμμαχία για την Ιπποκράτεια Ιατρική, είχαν υποστηρίξει ότι η έγκριση του φαρμάκου από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα έπρεπε να ανακληθεί.
Όμως, κατά τη διάρκεια των επιχειρημάτων για την υπόθεση τον Μάρτιο, αρκετοί από τους εννέα δικαστές του δικαστηρίου ακούστηκαν επιφυλακτικοί ως προς το ότι κάποιος από τους ενάγοντες είχε υποστεί ζημία από τη διαθεσιμότητα της μιφεπριστόνης – κάτι που είναι απαραίτητο για να υπάρχει νομική δυνατότητα άσκησης αγωγής.
Το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe v Wade, ακυρώνοντας ουσιαστικά το ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, τον Ιούνιο του 2022. Έκτοτε, 21 πολιτείες έχουν προχωρήσει στον περιορισμό των αμβλώσεων νωρίτερα στην εγκυμοσύνη από το πρότυπο που είχε θέσει. Δεκαεπτά από αυτές έχουν απαγορεύσει τη διαδικασία στις έξι εβδομάδες ή νωρίτερα.
Η απόφαση της Πέμπτης δεν επηρεάζει αυτούς τους νόμους – οι φαρμακευτικές αμβλώσεις παραμένουν παράνομες στις πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Αλλά τα χάπια άμβλωσης έχουν λειτουργήσει ως αποτελεσματική λύση για την παράκαμψη των απαγορεύσεων, με χιλιάδες χάπια να εισρέουν στις περιοριστικές πολιτείες μέσω του ταχυδρομείου.
Τουλάχιστον τρεις πολιτείες – το Μιζούρι, το Κάνσας και το Άινταχο – έχουν επίσης αντιταχθεί δικαστικά στην έγκριση του φαρμάκου από τον FDA. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου την Πέμπτη δεν αποκλείει αυτές τις μελλοντικές αμφισβητήσεις.
Πηγή: BBC