Skip to main content

Συνάντηση Σάντσεθ-Ερντογάν: Τα κοινά «σημεία» και η συνεργασία Τουρκίας – Ισπανίας

EPA/ZIPI ARAGON

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στο επίκεντρο των συζητήσεων - Συνεργασία στην άμυνα

Με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ισπανία, όπου έλαβε χώρα η 8η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας.

Αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των δύο ανδρών ήταν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η απόφαση για κατάπαυση του πυρός δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Γάζα και δήλωσε: «Αξιολογούμε θετικά κάθε απόφαση και σχέδιο που θα διασφαλίσει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, θα σταματήσει την αιματοχυσία και θα φέρει ειρήνη στην περιοχή μας. Το σημαντικό είναι ότι η απόφαση για κατάπαυση του πυρός δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά, τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ πρέπει να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ».

Σάντσεθ: Μοιραζόμαστε κοινές απόψεις για τη Γάζα

Παίρνοντας πρώτος το λόγο στη συνέντευξη Τύπου, ο Σάντσεθ δήλωσε: «Η Τουρκία και η Ισπανία είναι δύο υποδειγματικές χώρες. Είχαμε θέσει ως στόχο την επίτευξη του ετήσιου στόχου των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πιστεύουμε ότι αυτός θα ξεπεραστεί τους επόμενους μήνες. Συνεχίζουμε να διατηρούμε τη μεταξύ μας συνεργασία. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τον ρόλο μας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Και οι δύο χώρες συνεχίζουν να εργάζονται με επίκεντρο την ειρήνη. Όσον αφορά τη Γάζα, έχουμε κοινές απόψεις για τις επείγουσες ανάγκες μας».

Σε συνέχεια των δηλώσεών του ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ τον αγαπητό μου φίλο κ. Pedro Sanchez, τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισπανίας, με την ευκαιρία της 8ης διακυβερνητικής συνόδου κορυφής Τουρκίας-Ισπανίας. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη φιλοξενία τους προς εμένα και την αντιπροσωπεία μου. Στην τελευταία μας συνάντηση κορυφής στην Άγκυρα το 2021, αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας στο επίπεδο της συνολικής εταιρικής σχέσης. Με τη σημερινή συνάντηση και τις συμφωνίες που υπογράψαμε, κάναμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της επέκτασης των σχέσεών μας σε νέους τομείς. Είμαστε έτοιμοι να επιτύχουμε τον στόχο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στον όγκο των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Ο επόμενος στόχος μας είναι να φθάσουμε τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Θεωρούμε τις επενδύσεις περισσότερων από 740 ισπανικών εταιρειών στην Τουρκία ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην Τουρκία. Ως κυβερνήσεις, θα δώσουμε συνέχεια στις εργασίες που έγιναν στις συναντήσεις για να τις μετατρέψουμε σε συγκεκριμένη συνεργασία. Θα οργανώσουμε το συντομότερο δυνατό την τρίτη συνάντηση της κοινής μας οικονομικής και εμπορικής επιτροπής στην Τουρκία. Εξετάσαμε λεπτομερώς τις προηγμένες σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας και αμυντικής βιομηχανίας με την Ισπανία. Η Ισπανία υποστηρίζει τη συλλογική ασφάλεια τόσο της Τουρκίας ως συμμάχου όσο και του ΝΑΤΟ με τα συστήματα αεράμυνας που έχει αναπτύξει στη χώρα μας από το 2015.

Η Ισπανία είναι ένας από τους φίλους μας που γνωρίζει καλύτερα τη συμβολή της Τουρκίας στην ΕΕ και έχει υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας από την αρχή. Συζητήσαμε με τον επικεφαλής της κυβέρνησης για την αυξανόμενη ισλαμοφοβία στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Γάζα, ήταν επίσης στο επίκεντρο των διαβουλεύσεών μας. Η απόφαση της Ισπανίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη είναι πολύ σημαντική και ευχαριστώ ειλικρινά τον Sanchez και τον ισπανικό λαό για τη στάση τους. Η απόφαση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες. Ως δύο χώρες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την επίλυση του προβλήματος. Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη στον ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Εξέφρασα για άλλη μια φορά ότι μια συνολική ειρήνη για την Ουκρανία είναι δυνατή μέσω διαπραγματεύσεων».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, θα πρέπει να στηρίξουν το ψήφισμα και να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ. Αυτή η διαδικασία δεν θα συνεχιστεί έτσι. Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα σταματήσει αυτές τις επιθέσεις. Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Συμφωνίες για την άμυνα

«Κάναμε αρχικά ένα βήμα με την TGC Anadolu. Τώρα θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα υψηλότερο τμήμα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί κάτι μεγαλύτερο από το σημερινό. Το Υπουργείο Άμυνας μας πραγματοποιεί αυτό το έργο. Κάνουμε κάποια βήματα που μπορούν να γίνουν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Τουρκία θέλει να κάνει περαιτέρω βήματα σε αυτόν τον τομέα. Θα συνεργαστούμε με την Ισπανία σε αυτό το θέμα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) İbrahim Kalın, ο προεδρικός σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας πρέσβης Akif Çağatay Kılıç και ο αντιπρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Celal Adan. Μετά τις συνομιλίες υπεγράφησαν συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ισπανίας σε διάφορους τομείς.

Πηγή: hurriyet