Για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις 7 Οκτωβρίου κατηγορούνται το Ισραήλ και η Χαμάς, σε μια νέα ανεξάρτητη έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Η έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του 2023, κατηγορεί συγκεκριμένα το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για βασανιστήρια, “εξόντωση” και “διώξεις λόγω φύλου με στόχο Παλαιστίνιους άνδρες και αγόρια”.
Το Ισραήλ απέρριψε τα ευρήματα της έκθεσης και κατηγόρησε την επιτροπή ότι ακολουθεί “μια στενά κατευθυνόμενη πολιτική ατζέντα” εναντίον του.
Οι ερευνητές συνέταξαν την έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα, μέσα από πολύωρες συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες, ιατρικές εκθέσεις και πληροφορίες από ανοικτές πηγές.
Η επιτροπή, με επικεφαλής την πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Navi Pillay, δήλωσε ότι η χρήση βαρέων όπλων από το Ισραήλ σε κατοικημένες περιοχές συνιστά έγκλημα πολέμου, καθώς πρόκειται για άμεση επίθεση κατά αμάχων που είχε ως στόχο να προκαλέσει “τη μέγιστη δυνατή ζημιά, αγνοώντας τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και των επαρκών προφυλάξεων”.
Το Ισραήλ κατηγορήθηκε επίσης για διάφορα άλλα εγκλήματα πολέμου, όπως πείνα, αυθαίρετη κράτηση και τη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό “δεκάδων χιλιάδων παιδιών”. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ είχε θέσει ως όπλο μια “ολική πολιορκία” που περιόριζε την ενέργεια, την τροφή και το νερό στους αμάχους, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμούσε με “συλλογική τιμωρία”.
Άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ, ανέφεραν οι συντάκτες, περιλάμβαναν την “εξόντωση, τη δολοφονία, την έμφυλη δίωξη με στόχο τους Παλαιστίνιους άνδρες και αγόρια, τη βίαιη μεταφορά του πληθυσμού, τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη και σκληρή μεταχείριση”.
Οι κατηγορίες προς την Χαμάς
Η Χαμάς κατηγορήθηκε επίσης για πλήθος καταχρήσεων κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι 251. Η έκθεση ανέφερε ότι υπήρχαν αποδείξεις για εκτεταμένη σεξουαλική βία που διαπράχθηκε εναντίον ισραηλινών γυναικών και για ένα μοτίβο μαζικών δολοφονιών σε δημόσια καταφύγια.
“Πολλές απαγωγές πραγματοποιήθηκαν με σημαντική σωματική, ψυχική και σεξουαλική βία και εξευτελιστική και ταπεινωτική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης σε ορισμένες περιπτώσεις της παρέλασης των απαχθέντων”, ανέφερε η έκθεση. “Οι γυναίκες και τα γυναικεία σώματα χρησιμοποιήθηκαν ως τρόπαια νίκης από τους άνδρες δράστες”.
Το Ισραήλ αρνήθηκε να συνεργαστεί
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατηγορήθηκαν επίσης για σεξουαλική βία για το δημόσιο ξεγύμνωμα των Παλαιστινίων, το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποσκοπούσε “στον εξευτελισμό της κοινότητας στο σύνολό της και στην ανάδειξη της υποταγής ενός κατεχόμενου λαού”.
Το Ισραήλ – το οποίο αρνήθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα – έσπευσε να απορρίψει την έκθεση, κατηγορώντας την για “συστηματικές αντι-ισραηλινές διακρίσεις”.
Ο Meirav Eilon Shahar, πρεσβευτής του στον ΟΗΕ στη Γενεύη, κατηγόρησε την επιτροπή ότι προσπαθεί να προβεί σε ψευδή εξίσωση μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού σε σχέση με τη σεξουαλική βία.
Η Χαμάς δεν έχει ακόμη σχολιάσει τους ισχυρισμούς.
Η ίδια η έκθεση δεν επισύρει κυρώσεις, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια πιθανή μελλοντική δίωξη ισραηλινών και ηγετών της Χαμάς.
Πηγή: BBC