Skip to main content

Μπλίνκεν: Η Χαμάς πρότεινε αλλαγές στο σχέδιο Μπάιντεν, κάποιες μπορούν να συζητηθούν

JACK GUEZ /Pool via REUTERS

Οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν σχέδια για την επόμενη ημέρα στη Γάζα τις επόμενες εβδομάδες

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αποκάλυψε ότι η Χαμάς πρότεινε κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Μπαίντεν για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, ωστόσο όπως τόνισε κάποιες μπορούν να συζητηθούν αλλά κάποιες άλλες όχι.

Ειδικότερα, στο περιθώριο της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή, ο Μπλίνκεν προσπαθεί να «πιέσει» τις καταστάσεις ούτως ώστε να συμφωνηθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο των ΗΠΑ.

Όμως τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτραπεί στη Χαμάς να αποφασίσει για τη Γάζα.

Στο Κατάρ απ όπου βρίσκεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου -μαζί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ- δήλωσε ότι «η Χαμάς έκανε κάποιες αλλαγές στην πρόταση των ΗΠΑ για συμφωνία για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός, κάποιες από τις οποίες μπορούν να συζητηθούν, αλλά άλλες όχι».

«Ορισμένες από τις αλλαγές της Χαμάς υπερβαίνουν τα όσα είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως»

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι «ορισμένες από τις αλλαγές της Χαμάς υπερβαίνουν τα όσα είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, αλλά θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας. Πιστεύω ότι αυτά τα κενά μπορούν να γεφυρωθούν».

Η Χαμάς επιμένει ότι η διοίκηση Μπάιντεν πρέπει να παράσχει εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα και ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί οριστικά, εάν αποδεχθεί την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός.

Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν σχέδια για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Χαμάς να αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής», δήλωσε ο Μπλίνκεν.