Skip to main content

Μακρόν: «Ώρα να πέσουν οι μάσκες» – Επίθεση στους Ρεπουμπλικανούς για τη συμμαχία με Λε Πεν

REUTERS/Stephane Mahe

«Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Εμανουέλ Μακρόν, 3 ημέρες αφότου προκήρυξε βουλευτικές εκλογές, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στις ευρω-κάλπες.

Ο Μακρόν υπερασπίστηκε την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση: «Η επιστροφή στον κυρίαρχο λαό είναι η μόνη δημοκρατική απόφαση», διαβεβαίωσε επίσης, υπογραμμίζοντας «μια ιστορική στιγμή».

«Οι ψήφοι που έδωσαν τοποθέτησαν τις ακροδεξιές δυνάμεις σχεδόν στο 40% και τα άκρα σχεδόν στο 50%. «Είναι ένα πολιτικό γεγονός που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αν το στρατόπεδό του δεν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «δεν πρόκειται να κάνω προεκλογική εκστρατεία στις βουλευτικές εκλογές». «Όπως δεν το έκανα το 2017 και το 2022. Ο πρόεδρος δεν χρειάζεται να κάνει εκστρατεία.  Σήμερα, στο πλαίσιο που βιώνουμε, είναι σημαντικό τόσο να ορίσουμε την πορεία όσο και να ορίσουμε τη μέθοδο», συμπλήρωσε.

Αιχμές για τη συμμαχία RN – Ρεπουμπλικανών

Η πλειοψηφία θέλει «μια Γαλλία, ως μια δύναμη ειρήνης», ασύμβατη με τα σχέδια των «δύο άκρων», εκτίμησε ο Μακρόν. Η πλειοψηφία θέλει «μια Γαλλία, μια δύναμη ειρήνης και ισορροπίας», όσον αφορά την Ουκρανία αλλά και τη θέση στη Μέση Ανατολή ή τη θέση της χώρας στην Ευρώπη.

«Επομένως, λέω, τα δύο ακραία μπλοκ δεν επιτρέπουν αυτό το σχέδιο», ισχυρίζεται. Αριστερά, ο αρχηγός του κράτους αναλύει «ένα βαλκανοποιημένο όραμα της πολιτικής μας, της διπλωματίας μας», βεβαιώνοντας ότι υπάρχει «αντίθεση από ορισμένες δυνάμεις στη γαλλική πυρηνική αποτροπή και αντίθεση στο ΝΑΤΟ».

Στην «ακροδεξιά», «είναι επίσης σαφείς θέσεις που έχουν καθοριστεί: η έξοδος από το ΝΑΤΟ» και η «αμφισβήτηση, και εδώ, για κάποιους, αυτής της σχέσης με τη διπλωματία και την ανεξαρτησία μας από τη Ρωσία.

Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης είναι «μια λυδία λίθος μεταξύ εκείνων που επιλέγουν να ευημερήσουν οι ίδιοι και εκείνων που θέλουν να κάνουν τη Γαλλία να ευημερήσει», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φωτογράφισε τη συμμαχία μεταξύ LR και RN από την αρχή της ομιλίας του.

«Η Ρεπουμπλικανική δεξιά, τουλάχιστον η αρμόδια, μόλις έκανε συμμαχία με την ακροδεξιά για πρώτη φορά», δήλωσε, υπερασπιζόμενος τη χρήση του όρου «ακροδεξιά». Οι ηγέτες του RN «συνεχίζουν να λένε ότι υπάρχουν πραγματικοί και ψεύτικοι Γάλλοι, συνεχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης της ελευθερίας του Τύπου ή ακόμη και της απόρριψης του κράτους δικαίου».

Η δεξιά «γυρίζει έτσι την πλάτη της σε λίγες ώρες στην κληρονομιά του στρατηγού Ντε Γκωλ, του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί. «Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών εξοργίστηκαν», τόνισε.

18 μέρες πριν τον πρώτο γύρο, στις 30 Ιουνίου, έχουν ήδη ξεκινήσει οι μεγάλοι πολιτικοί ελιγμοί με τη συμμαχίατου αρχηγού των Ρεπουμπλικανών Έρικ Σιότι με το Rassemblement National και την απόφαση των αριστερών δυνάμεων να ενωθούν σε ένα «Λαϊκό Μέτωπο».

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, διακριτικός από την ανακοίνωση της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης στο TF1 ότι επρόκειτο να «ηγηθεί της εκστρατείας» του προεδρικού στρατοπέδου. Αρκετά στελέχη της πλειοψηφίας ήθελαν να είναι στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας και όχι στον Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η αντιδημοφιλία είναι πλέον σαφής μεταξύ των Ευρωπαίων.