Το Κοσσυφοπέδιο δεν ξεχνά τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στην απελευθέρωση της χώρας και γι αυτό…. του «παίρνουν» το όνομα.
«Tony Blair meets Tonibler, Tonibler, Tonibler, Tonibler and Tonibler»
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico με τον τίτλο «Tony Blair meets Tonibler, Tonibler, Tonibler, Tonibler and Tonibler» ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός απολαμβάνει καθεστώς ήρωα στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ταξίδεψε τη Δευτέρα στο Κοσσυφοπέδιο για να γιορτάσει τα 25 χρόνια από το τέλος του πολέμου της χώρας με τη Σερβία και έτυχε θερμής υποδοχής από την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι, ένα τσούρμο παιδιών που ανέμιζαν βρετανικές σημαίες … και πέντε άνδρες με το όνομα Tonibler.
Το όνομα προέκυψε στο Κοσσυφοπέδιο προς τιμήν του Μπλερ λόγω του ρόλου που έπαιξε στην απελευθέρωση της χώρας.
Tony Blair met 5 Toniblers in Kosovo. pic.twitter.com/98o8VxuwER
— kos_data (@kos_data) June 10, 2024
Ο Τόνι Μπλερ και ο πόλεμος με τη Σερβία
Ο Μπλερ, ο οποίος ως Βρετανός πρωθυπουργός βοήθησε στην οργάνωση ενός διεθνούς συνασπισμού για την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να τερματίσει τη στρατιωτική εκστρατεία του εναντίον του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, απολαμβάνει σήμερα το καθεστώς του ήρωα στην Πρίστινα.
Το άγαλμά του
Ένα άγαλμα του πρώην Βρετανού ηγέτη πρόκειται να αποκαλυφθεί την Τετάρτη και να τοποθετηθεί στη λεωφόρο Μπλερ στην πόλη Ferizaj.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπλερ συναντά τους συνονόματούς του. Το 2010, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα της χώρας, συνάντησε εννέα αγόρια που είχαν πάρει το όνομά του προς τιμήν του και του είπαν ότι το όνομά του ήταν «αρκετά κοινό» στο Κοσσυφοπέδιο.
«Δεν μετάνιωσα για την υποστήριξη στο Κοσσυφοπέδιο»
Σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου που είχε προγραμματιστεί για την άφιξή του, ο Μπλερ δήλωσε στους βουλευτές ότι δεν μετανιώνει για την υποστήριξή του στο Κοσσυφοπέδιο.
«Συναντώντας τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου στους καταυλισμούς κοντά στα Σκόπια, ακούγοντας τις σπαρακτικές ιστορίες τους για τον εκτοπισμό και τη σκληρότητα, τα πρόσωπα τους που ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια, αναζητώντας στο πρόσωπό μου κάποια αίσθηση για το αν θα μπορούσα ή θα μπορούσα να βοηθήσω. Βοηθήσαμε και δεν το μετάνιωσα ποτέ», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ’ Αλέμα βρέθηκαν επίσης στο Κοσσυφοπέδιο αυτή την εβδομάδα για να γιορτάσουν την επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας.