Οι ασκήσεις με τη συμμετοχή τακτικών πυρηνικών όπλων συνιστούν απάντηση στην ανάπτυξη, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στις περιοχές της Ρωσίας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.
Τη δήλωσή του μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο παίζει το χαρτί της πυρηνικής απειλής.
Ισως η πιο εμβληματική εξ’ αυτών ήταν η τοποθέτηση του Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους,στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.
«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας», είχε πει τότε ο Ρώσος πρόεδρος.«Οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους οδήγησαν στη διάλυση του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας. Πρέπει να εργαστούμε για ένα νέο περίγραμμα ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας για την Ευρασία. Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με όλους όσους ενδιαφέρονται για αυτό, είχε πει ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Χωρίς μια κυρίαρχη, ισχυρή Ρωσία, καμία μόνιμη παγκόσμια τάξη δεν είναι δυνατή».
Αναφορικά με τις καταγγελίες της Δύσης για τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο διάστημα, ο Πούτιν έκανε λόγο για «ένα συνηθισμένο κόλπο» και πρόσθεσε ότι «το δήθεν ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για συμφωνίες στρατηγικής σταθερότητας είναι δημαγωγικό».
«Η Ουάσιγκτον λαμβάνει ανοιχτά εχθρικές ενέργειες, επιδιώκοντας να καταφέρει μια «στρατηγική ήττα» στη Μόσχα στο πεδίο της μάχης, πρόσθεσε.
Τι είναι όμως τα τακτικά πυρηνικά όπλα και..
Πόσο ισχυρά είναι;
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης, σε αντίθεση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύονται σε τεράστιες αποστάσεις με σκοπό να αφανίσουν εχθρικές πόλεις.
Η φυσική που τα διέπει είναι η ίδια, η χρήση δηλαδή πυρηνικής σχάσης και σύντηξης για την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας. Η καταστροφική δύναμη των τακτικών πυρηνικών όπλων, αν και είναι συνήθως μικρότερη από τα στρατηγικά όπλα, είναι συγκρίσιμη με τις ατομικές βόμβες που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να καταστρέψουν τις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πόσα έχει η Ρωσία και πόσα οι ΗΠΑ;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 200, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ευρώπη. Η Ρωσία έχει περίπου 1.558 μη στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων τον Μάρτιο. Αυτά θα μπορούσαν να εκτοξευθούν παραδοθούν με διαφορετικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης ως βόμβας ή την τοποθέτηση σε διάφορους πυραύλους που είναι ικανοί να φέρουν είτε πυρηνικές είτε συμβατικές κεφαλές.
Και τι σημαίνει «ρωσική ασκήση» με τέτοια όπλα;
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι η πρώτη φάση πυρηνικών ασκήσεων που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, αφορούσε πυραύλους Kinzhal και Iskander. Έγινε στη νότια περιοχή του Αχτουμπίνσκ, σύμφωνα με γεωγραφική τοποθεσία που επιβεβαίωσε το Reuters. Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας έδειχνε κομβόι οχημάτων να μετέφεραν τους Iskander και πιθανώς τις πυρηνικές κεφαλές που προορίζονταν να τοποθετηθούν σε αυτά. Οι κεφαλές ωστόσο εμφανίζονταν θολές στο βίντεο.
Τα πλάνα έδειχναν επίσης ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο Tu-22M Backfire και ένα μαχητικό MiG-31K, αμφότερα ικανά να μεταφέρουν τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal.
Γιατί η Ρωσία πραγματοποιεί τις ασκήσεις αυτές;
Η Ρωσία λέει ότι τέτοιες ασκήσεις αποτελούν συνήθη πρακτική, αλλά ότι κατέστησαν απαραίτητες από τις εχθρικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους. Η Μόσχα τον περασμένο μήνα διεμήνυσε ότι οι ασκήσεις ήλπιζε να συνεφέρουν κάποιους «θερμοκέφαλους» στις δυτικές πρωτεύουσες. Ήταν η απάντηση στις δηλώσεις Μακρόν για δυνατότητα αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία αλλά και σε αυτές του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον ότι το Κίεβο είναι ελεύθερο να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος. Ειδήμονες περί τα πυρηνικά λένε ότι η Ρωσία στέλνει ένα μήνυμα με στόχο να αποτρέψει το ΝΑΤΟ από το εισέλθει πιο ενεργά στον πόλεμο της Ουκρανίας .
Ποιος θα ήταν ο σκοπός της χρήσης ενός τακτικού πυρηνικού όπλου;
Οι ειδικοί λένε ότι ο σκοπός του θα ήταν η κατάληψη εδάφους αφού η χρήση ενός τέτοιου όπλου θα δημιουργούσε απλά μια δηλητηριασμένη ραδιενεργή έρημο. Ετσι, πολλοί πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε ένα σενάριο όπου τα στρατεύματά της θα υποχωρούσαν και θα βρίσκονταν αντιμέτωπα μια μεγάλη ήττα.
Σε έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών τον Ιανουάριο, ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ Ουίλιαμ Άλμπερκ είπε ότι η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα μη στρατηγικό πυρηνικό όπλο (NSNW) για να «νουθετήσει» τη Δύση και να την εξαναγκάσει να σταματήσει μια σύγκρουση στη Μόσχα.
Θα το καταλάβουμε αν χρησιμοποιηθεί τακτικό πυρηνικό όπλο;
Οι ειδικοί λένε ότι οι προετοιμασίες για την εκτόξευση θα ήταν πιθανώς ορατές στους δυτικούς δορυφόρους στρατιωτικών πληροφοριών, καθώς περιλαμβάνουν τα είδη των βημάτων που απαντώνται κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης κεφαλών από μια κεντρική εγκατάσταση αποθήκευσης. Αυτά θα πραγματοποιούνταν επί αρκετές ώρες, με τα ρωσικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου να τίθενται σε κατάσταση συναγερμού.
Από τη σκοπιά του αντιπάλου της Ρωσίας, οι εισερχόμενοι πύραυλοι που φέρουν τακτικές πυρηνικές κεφαλές δεν θα μπορούσαν να γίνουν διακριτοί από τους τύπους πυραύλων με συμβατικές κεφαλές που η Ρωσία εκτοξεύει στην Ουκρανία εδώ και δύο χρόνια. Αλλά ένα πραγματικό πυρηνικό χτύπημα θα μπορούσε να αναγνωριστεί σαφώς από την κλίμακα της καταστροφής, το σεισμικό σοκ και τη μαζική έκλυση ακτινοβολίας.
Με πληροφορίες από Reuters