Skip to main content

Γαλλία: Υποψήφιος για την πρωθυπουργία ο ηγέτης της ακροδεξιάς, Ζορντάν Μπαρντελά

REUTERS/Sarah Meyssonnier

Η κυριαρχία του Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, προκάλεσε πολιτικό σεισμό

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του, του Εθνικού Συναγερμού (RN), για την πρωθυπουργία στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Σεμπαστιάν Σενί.

«Ο Ζορντάν Μπαρντελά εξελέγη ευρωβουλευτής, άρα έχει ήδη το λαϊκό χρίσμα» και «είναι ο υποψήφιος μας για να πάει στο Ματινιόν», το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, δήλωσε ο Σενί στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, την επομένη της ανακοίνωσης της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Η κυριαρχία του Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Η χώρα εισέρχεται σε νέα προεκλογική περίοδο για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Μπροστά στην «άνοδο των εθνικιστών», ο αρχηγός του κράτους εξήγησε ότι θέλει «να ξαναδώσει» στους Γάλλους τη δυνατότητα «να επιλέξουν δια της ψήφου το κοινοβουλευτικό μέλλον μας» ανακοινώνοντας τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.

Η τιμωρητική ψήφος έφθασε σε ποσοστά-ρεκόρ. Με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, το ψηφοδέλτιο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) θριάμβευσε με 32% των ψήφων, μακράν μπροστά από την υποψήφια του Μακρόν Βαλερί Αγιέ (14,5%) και το ψηφοδέλτιο του σοσιαλιστή Ραφέλ Γκλυκσμάν (14%).

Με τη διάλυση της βουλής, ο Εμανουέλ Μακρόν βάζει «ένα εξαιρετικά παρακινδυνευμένο στοίχημα», έστω κι αν «θα υπάρξουν ασφαλώς πολύ διαφορετικές συμπεριφορές των ψηφοφόρων» ανάμεσα στις βουλευτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, εκτιμά ο ιστορικός Ζαν Γκαρίγκ. «Αυτές οι εκλογές θα θέσουν τους Γάλλους ενώπιον του τετελεσμένου: θέλουμε μια κυβέρνηση RN;».

Ο Συναγερμός είναι «έτοιμος να ασκήσει την εξουσία», υποστήριξε χθες, Κυριακή, η Μαρίν Λεπέν, πριν από μια συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου με τον Ζορντάν Μπαρντελά σε σχήμα που μιμείται ένα υπουργικό συμβούλιο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του συγκάλεσε το βράδυ την κυβέρνηση. Ο αρχηγός του κράτους πρόκειται να μεταβεί σήμερα σε εκδηλώσεις στο κέντρο της χώρας, όμως υποσχέθηκε να μιλήσει αυτή την εβδομάδα σχετικά με «τον προσανατολισμό» που θεωρεί «σωστό για το έθνος».

«Ο πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία για κάτι που έμοιαζε σε όλους αναπόφευκτο», είπε ένα μέλος της κυβέρνηση, εξαιτίας της επίδοσης σχεδόν «40%» για «την άκρα δεξιά», υπογράμμισε προσθέτοντας τα ποσοστά του RN και του κόμματος Reconquête! (5,3%).