Το Sextortion είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη απάτη που επηρεάζει εφήβους παγκοσμίως και έχει συνδεθεί με περισσότερες από 27 αυτοκτονίες μόνο στις ΗΠΑ. Πολλοί από τους απατεώνες φαίνεται να είναι από τη Νιγηρία – όπου οι αρχές δέχονται πίεση να κάνουν περισσότερα, όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ του το BBC.
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο γιος της Τζεν Μπούτα, Τζόρνταν, αυτοκτόνησε, αφού έγινε στόχος απατεώνων, οι οποίοι τον παρέσυραν να τους στείλει ξεκάθαρες εικόνες του και στη συνέχεια προσπάθησαν να τον εκβιάσουν. Ακόμα δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στην κρεβατοκάμαρά του.
Οι φανέλες του μπάσκετ, τα ρούχα, οι αφίσες και τα σεντόνια του 17χρονου είναι ακριβώς όπως τα άφησε. Οι κουρτίνες είναι κλειστές και η πόρτα είναι κλειστή για να κρατήσει αναμνήσεις. Δεν γίνεται αλλιώς. Αυτό είναι κάτι που μόνο ένας γονιός θα καταλάβαινε.
«Ακόμη έχει τη μυρωδιά του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχω ακόμα την πόρτα κλειστή. Ακόμα μπορώ να τον μυρίσω. Απλώς δεν είμαι έτοιμη να αποχωριστώ τα πράγματά του», λέει στο BBC.
Μία απάτη που οδήγησε σε αυτοκτονία
O Τζόρνταν επικοινώνησε με απατεώνες στο Instagram. Προσποιήθηκαν ότι ήταν ένα όμορφο κορίτσι της ηλικίας του και φλέρταραν μαζί του, στέλνοντας σεξουαλικές φωτογραφίες για να τον πείσουν να μοιραστεί και εκείνος τις δικές του. Στη συνέχεια τον εκβίασαν για εκατοντάδες λίρες για να σταματήσουν να στέλνουν τις φωτογραφίες στους φίλους του μέσω Διαδικτύου. Ο Τζόρνταν έστειλε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε και προειδοποίησε τους εκβιαστές ότι θα αυτοκτονούσε αν διαδώσουν τις εικόνες. Οι εγκληματίες απάντησαν: «Καλά… Κάνε το γρήγορα».
Πέρασαν λιγότερο από 6 ώρες από τη στιγμή που ο Τζόρνταν άρχισε να επικοινωνεί μέχρι τη στιγμή που τελικά αφαίρεσε την ίδια του τη ζωή.
Οι εγκληματίες εντοπίστηκαν στη Νιγηρία, συνελήφθησαν και στη συνέχεια εκδόθηκαν στις ΗΠΑ. Πρόκειται για δύο αδέρφια από το Λάγος, Σάμιουελ και Σάμσον κα Ογκόσι, ηλικίας 22 και 20 ετών αντίστοιχα. Αναμένουν την καταδίκη τους αφού παραδέχθηκαν την ενοχή τους για κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Ακόμη ένας Νιγηριανός συνδέεται με τον θάνατο του Τζόρνταν και αγωνίζεται κατά της έκδοσής του.
Η τραγική ιστορία του Τζόρνταν έχει γίνει σημείο επαφής στον αγώνα ενάντια στο αυξανόμενο πρόβλημα της εκβιασμού μέσω φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου. Η μητέρα του Τζόρνταν, Τζεν, έχει δημοσιεύσει δεκάδες βίντεο για να ευαισθητοποιήσει τους νέους.
Η Τζεν είναι πλέον ακτιβίστρια στο TikTok –χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό που είχε δημιουργήσει ο Τζόρνταν– για να ευαισθητοποιήσει τους νέους σχετικά με τους κινδύνους του extortion. Τα βίντεό της έχουν λάβει περισσότερα από ένα εκατομμύριο likes.
Δραματική αύξηση των θυμάτων sextortion
Εκφράζεται φόβος ότι τέτοιου είδους εκβιασμοί δεν καταγγέλονται από τους εφήβους, λόγω της ευαίσθητης φύσης των φωτογραφιών. Πολύ απλά, πολλά παιδιά αισθάνονται ντροπή. Ωστόσο, τα στοιχεία εγκληματικότητας στις ΗΠΑ δείχνουν ότι τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, φτάνοντας τα 26.700, με τουλάχιστον 27 αγόρια να έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι ερευνητές και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου προσδιορίζουν τη Δυτική Αφρική, και ιδιαίτερα τη Νιγηρία, ως hotspot των δραστών. Τον Απρίλιο, δύο Νιγηριανοί άνδρες συνελήφθησαν όταν ένας μαθητής από την Αυστραλία αυτοκτόνησε. Άλλοι δύο άνδρες δικάζονται στο Λάγος, μετά τις αυτοκτονίες ενός 15χρονου αγοριού στις ΗΠΑ και ενός 14χρονου στον Καναδά.
Τα Yahoo Boys
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο νεαρός πληθυσμός της Νιγηρίας με γνώσεις τεχνολογίας αγκαλιάζει ένα νέο κύμα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Ο όρος «Yahoo Boys» χρησιμοποιείται για να περιγράψει εκείνους που χρησιμοποιούν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο για να κερδίσουν τα προς το ζην. Ο όρος προέρχεται από το κύμα απάτης με email από Νιγηριανούς… πρίγκιπες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 που εξαπλώθηκαν μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Yahoo.
Ο Δρ Tombari Sibe, από την Digital Footprints Nigeria, λέει στο BBC ότι η απάτη στον κυβερνοχώρο, έχει «κανονικοποιηθεί» για τους νέους στη χώρα: «Υπάρχει επίσης το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας. Όλοι αυτοί οι νέοι που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές, χωρίς να σκέφτονται πολύ τις συνέπειες. Βλέπουν απλώς τους συνομήλικούς τους τους να βγάζουν χρήματα και θέλουν και εκείνοι».
Η αφρικανική φιλανθρωπική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Devatop είπε ότι οι τρέχουσες εκστρατείες κατά του sextortion στη Νιγηρία απέτυχαν να περιορίσουν αποτελεσματικά την πρακτική.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο BBC, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοεγκλήματος της Νιγηρίας (NCCC) υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αρχών και επέμεινε ότι εργάζεται σκληρά για να συλλάβει εγκληματίες και να αποτρέψει άλλους από τη διεξαγωγή επιθέσεων. Υπογράμμισε δε ότι οι εγκληματίες δεν προέρχονται μόνο από τη Νιγηρία.