Skip to main content

ΟΗΕ: Καταγγέλλει το Ισραήλ για παραβάσεις σε βάρος παιδιών

REUTERS/Amir Cohen

Ο κατάλογος του ΟΗΕ για τους θύτες που έχουν προβεί σε παραβιάσεις σε βάρος παιδιών

Σε διεθνή κατάλογο θυτών που έχουν διαπράξει παραβάσεις σε βάρος παιδιών προστέθηκε ο ισραηλινός στρατός, όπως δήλωσε ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν, περιγράφοντας την απόφαση αυτή ως «επαίσχυντη».

Ο Ερντάν είπε ότι ενημερώθηκε επίσημα σήμερα σχετικά με την απόφαση. Ο διεθνής αυτός κατάλογος συμπεριλαμβάνεται σε μια έκθεση για τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, που αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη 14η Ιουνίου.

Επιπτώσεις στις σχέσεις Ισραήλ-Ηνωμένων Εθνών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς είπε ότι η απόφαση θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας του με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ερντάν ανέφερε πως ενημερώθηκε από τον προσωπάρχη του Γκουτέρες και ανήρτησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εμφανίζεται ο ίδιος να αντιδρά στην απόφαση κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ τους.

«Είμαι απολύτως σοκαρισμένος και αηδιασμένος από αυτήν την επαίσχυντη απόφαση του γενικού γραμματέα», τόνισε ο Ερντάν. «Ο ισραηλινός στρατός είναι ο ηθικότερος στρατός στον κόσμο, επομένως αυτή η ανήθικη απόφαση μονάχα θα βοηθήσει την τρομοκρατία και θα επιβραβεύσει τη Χαμάς» συμπλήρωσε.

«Ο μοναδικός που εντάσσεται σήμερα σε μια μαύρη λίστα είναι ο γενικός γραμματέας, του οποίου οι αποφάσεις από την αρχή του πολέμου και ακόμα και μετά επιβραβεύουν τους τρομοκράτες και τους ενθαρρύνουν να χρησιμοποιούν τα παιδιά σε τρομοκρατικές ενέργειες (…) Ντροπή του!», τόνισε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος καταφέρεται συχνά εδώ και μήνες σε βάρος του Αντόνιο Γκουτέρες και γενικότερα του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Γκουτέρες Στεφάν Ντουζαρίτς αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Η απάντηση Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε, σε μια ανακοίνωση, ότι τα Ηνωμένα Έθνη «προστέθηκαν τα ίδια στον μαύρο κατάλογο της ιστορίας, όταν συνέπραξαν με εκείνους που στηρίζουν τους δολοφόνους της Χαμάς».


Η ετήσια έκθεση του Γκουτέρες προς το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με τα παιδιά και τις ένοπλες συρράξεις καλύπτει τις δολοφονίες, τον ακρωτηριασμό, τη σεξουαλική κακοποίηση, την απαγωγή ή τη στρατολόγηση παιδιών, την άρνηση σε πρόσβαση σε βοήθεια και τη στοχοθέτηση σχολείων και νοσοκομείων.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές για ποιες παραβιάσεις κατηγορείται ο ισραηλινός στρατός ότι διέπραξε.

Ο κατάλογος

Ο κατάλογος χωρίζεται σε δύο μέρη: τις εμπλεκόμενες πλευρές που εφαρμόζουν μέτρα για να προστατεύουν τα παιδιά και εκείνους που δεν εφαρμόζουν μέτρα. Ο Ερντάν ανέφερε ότι του ειπώθηκε ότι το Ισραήλ συμπεριελήφθη στον κατάλογο εκείνων που δεν εφάρμοσαν επαρκή μέτρα για να προστατεύουν τα παιδιά.

Την έκθεση συνέταξε η Βιρτζίνια Γκάμπα, ειδική εκπρόσωπος του Γκουτέρες για τα παιδιά και τις ένοπλες συρράξεις. Ο «κατάλογος της ντροπής», όπως ονομάζεται, που συνοδεύει την έκθεση στοχεύει να καταγγείλει εμπλεκόμενα μέρη στις συρράξεις με την ελπίδα να τα ωθήσει να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία των παιδιών.

Τον περασμένο χρόνο, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και ένοπλες οργανώσεις που συνεργάζονται με αυτές προστέθηκαν στον «κατάλογο της ντροπής» του ΟΗΕ.

Όχι όμως το Ισραήλ, προς απογοήτευση των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που ζητούν την ένταξή του στον κατάλογο εδώ και χρόνια.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει στην έκθεση του 2022 ότι το Ισραήλ θα εντασσόταν στον κατάλογο στην περίπτωση που δεν διαπιστωνόταν καμία βελτίωση.

Όμως, η έκθεση του περασμένου χρόνου είχε σημειώσει «μια σημαντική μείωση του αριθμού των παιδιών που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, περιλαμβανομένων σε αεροπορικά πλήγματα» μεταξύ του 2021 και 2022.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP