Skip to main content

Γάζα: Έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ 8 Μουσουλμανικών χωρών το Σάββατο στην Τουρκία

REUTERS/Thaier Al-Sudani

Ποιες χώρες θα συμμετάσχουν

Η Τουρκία θα συγκαλέσει τις χώρες της D-8 για να συνεδριάσουν εκτάκτως για τη Γάζα.

Τα μέλη της D-8, που αποτελείται από τις οκτώ πολυπληθέστερες αναπτυσσόμενες μουσουλμανικές χώρες, θα συνέλθουν σε έκτακτη συνεδρίαση με πρωτοβουλία της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν και να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα για τις συνεχιζόμενες σφαγές που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

«Η έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της D-8 θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη για να συζητηθεί η κατάσταση στη Γάζα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αργά το βράδυ της 6ης Ιουνίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα υποδεχτεί ομολόγους του από το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Ιράν, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και το Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με την hurriyetdailynews, θα είναι η πρώτη συνάντηση της D-8 που θα είναι αφιερωμένη σε πολιτικό θέμα.

«Η συνάντηση είναι πολύ σημαντική»

«Αυτή η συνάντηση είναι πολύ σημαντική για τις χώρες της D-8 ώστε να δείξουν κοινή στάση απέναντι στην ισραηλινή βαρβαρότητα και ότι δεν μένουν σιωπηλές απέναντι στις ισραηλινές σφαγές», δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι χώρες της D-8 θα προχωρήσουν σε μια αυστηρή δήλωση στο τέλος της συνάντησης.

«Η δήλωση προβλέπεται να απευθύνει μια ισχυρή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα και αρχές για να δοθεί ένα τέλος στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων».

Ποιο ΥΠΕΞ θα συμμετάσχουν

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Mohammad Ishaq Dar, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Retno Marsudi, ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας Mohammed Hasan, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Ali Bagheri και η υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας του Μπαγκλαντές Dipu Moni. Η Αίγυπτος στέλνει τον πρεσβευτή της στην Άγκυρα Amr El-Hamamy.

Ποια είναι η ομάδα D-8

Η D-8 ιδρύθηκε το 1997 επί πρωθυπουργίας του Νεκμετίν Ερμπακάν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 1996 και 1997.

Η Άγκυρα θεωρεί την D-8 ως έναν οργανισμό που θα συμβάλει στις διπλωματικές προσπάθειες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου.

«Ως Τουρκία, κινητοποιούμε κάθε είδους μηχανισμούς, οικονομικά, πολιτικά και νομικά, για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα για να ασκήσουμε πίεση στο Ισραήλ», υπογράμμισαν διπλωματικές πηγές.