Skip to main content

Ο 17χρονος που ζει σε τρένα – Το 24ωρο του

REUTERS/Fabian Bimmer

Εργάζεται ως προγραμματιστής με ευέλικτο ωράριο εργασίας και κάθε νύχτα κοιμάται σε διαφορετικό τρένο - Ποιο είναι το κόστος ζωής του

Έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής διάγει ένας νέος στη Γερμανία, ο οποίος εδώ και 1,5 χρόνο επιλέγει να κοιμάται σε κάποιο από τα νυχτερινά δρομολόγια του σιδηροδρόμου.

Ο 17χρονος Λάσε Στόλεϊ, ο οποίος εργάζεται ως προγραμματιστής με ευέλικτο ωράριο εργασίας σε μία startup, περιέγραψε στον Guardian ότι του άρεσαν πάντα οι εκδρομές. Ολοκληρώνοντας το γυμνάσιο σε ένα χωριό της βόρειας Γερμανίας, αποφάσισε να ασχοληθεί με τους υπολογιστές, αλλά και με το πάθος του για τα ταξίδια.

Τον Αύγουστο του 2022, ο νεαρός αγόρασε την πρώτη του BahnCard 100, η ​​οποία προσφέρει απεριόριστες μετακινήσεις στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της Γερμανίας. Η κάρτα «Junior» κόστιζε τότε 2.660 ευρώ και λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι.

«Έχω την ελευθερία να αποφασίσω πού θα πάω κάθε μέρα και μπορώ να επισκεφτώ τους φίλους μου που ζουν σε όλη τη Γερμανία» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι συνομιλεί συχνά με άλλους ταξιδιώτες, με αποτέλεσμα να μην νιώθει μοναξιά. Αναφέρθηκε, επίσης, στη στήριξη που του παρείχαν οι γονείς του ειδικά στην αρχή, όταν αρκετές φορές χρειάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι του.

Όταν η πρώτη του BahnCard επρόκειτο να λήξει, αναβάθμισε το εισιτήριο σε πρώτης θέσης, με κόστος 5.888 ευρώ για όσους είναι κάτω των 27 ετών. Με το εισιτήριο αυτό, μπορεί να καταναλώνει τρόφιμα στα σαλόνια επισκεπτών (lounges) της Deutsche Bahn στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Το 24ωρο του

Όπως περιέγραψε στον Guardian, μια τυπική του μέρα περιλαμβάνει την άφιξη σε μια πόλη μεταξύ 6 π.μ. και 8 π.μ. με ένα νυχτερινό τρένο. Ακολούθως, τρώει πρωινό στο σαλόνι επισκεπτών, ενώ πηγαίνει για ντους σε κάποια τοπική πισίνα.

Εν συνεχεία, σχεδιάζει το επόμενο δρομολόγιό του, επιλέγοντας έναν προορισμό. Μέχρι να αναχωρήσει το τρένο, κάνει πεζοπορίες, επισκέπτεται πόλεις ή πηγαίνει σε κάποια παραλία στη Βαλτική Θάλασσα, ανάλογα με τον καιρό.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων σε προορισμούς που έχει επισκεφθεί, ο ίδιος ξεχωρίζει την πεζοπορία στις Άλπεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τις πολλές επιλογές που προσφέρει το Βερολίνο.

Αφού δειπνήσει στο σαλόνι της Deutsche Bahn, επιβιβάζεται σε κάποιο νυχτερινό τρένο. Προτού κοιμηθεί, εργάζεται στον συρμό, εκμεταλλευόμενος το ευέλικτο ωράριο εργασίας που παρέχει η εταιρεία του.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, εργάζεται για 10 ώρες την εβδομάδα, επιλέγοντας ο ίδιος το ωράριο. Χρησιμοποιεί τον χρόνο του στο τρένο για να δουλέψει, συνεπώς η εργασία του ταιριάζει αρκετά με τον τρόπο ζωής του.

Το κόστος ζωής

Ο 17χρονος παραδέχθηκε ότι ζώντας σε τρένα δεν έχει ιδιωτικότητα, ενώ αναγκάστηκε να μειώσει τα υπάρχοντά του, ώστε όλα να χωρούν σε ένα σακίδιο. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Όπως είπε, λαμβάνοντας υπόψη τα γενικά έξοδα διαβίωσης, ο τρόπος ζωής του στα τρένα κοστίζει λιγότερο από 10.000 ευρώ τον χρόνο. «Αυτό ακούγεται πολύ στην αρχή, αλλά είναι πολύ φθηνό σε σύγκριση με το κόστος ενοικίασης ενός διαμερίσματος» πρόσθεσε.