Καθώς πλησιάζει στο «τέλος» του το dead line που έδωσε ο Μπένι Γκαντζ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για το σχέδιό του για τη Γάζα, δήλωσε πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Το γραφείο του Γκαντς ανακοίνωσε ότι παραχωρήσει δηλώσεις στον Τύπο το Σάββατο στις 8:40 μ.μ. τοπική ώρα, όπου θα ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαντζ είχε απαιτήσει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει το μεταπολεμικό του σχέδιο για τη Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου.
Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου: Νέο σχέδιο για τον πόλεμο στη Γάζα ή φεύγω
Ο Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι μετά την ομιλία που θα απευθύνει το βράδυ του Σαββάτου, αναμένεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ.
Το σχέδιο Γκαντζ
Οι έξι «στρατηγικοί στόχοι» του περιλάμβαναν την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων πολιτών στη βόρεια Γάζα και το τέλος της κυριαρχίας της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Αν βάλετε το εθνικό πάνω από το προσωπικό, θα βρείτε σε εμάς εταίρους στον αγώνα», δήλωσε ο Γκαντζ.
«Αν όμως επιλέξετε τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να παραιτηθούμε από την κυβέρνηση».
«Πρέπει να επιλέξετε μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού»
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, πρόσθεσε ότι «Πρέπει να επιλέξετε μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού, μεταξύ ενότητας και φατριών, μεταξύ ευθύνης και ανομίας, μεταξύ νίκης και καταστροφής».
Εκείνη την εποχή, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τα σχόλια ήταν απλώς «ξεπλυμένα λόγια».
Αν συμφωνούσε με τα αιτήματα, είπε, αυτό θα σήμαινε, «το τέλος του πολέμου και μια ήττα για το Ισραήλ, την εγκατάλειψη των περισσότερων ομήρων, αφήνοντας άθικτη τη Χαμάς και την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».
Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ κατέθεσε αργότερα νομοσχέδιο για τη διάλυση της Κνέσετ σε μια προσπάθεια να ρίξει την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την αποχώρηση Γκαντζ
Οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτρέψουν τον Γκαντζ από το να παραιτηθεί από το «υπουργικό συμβούλιο πολέμου».
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα υπάρχει «αίσθημα ανησυχίας στην Ουάσιγκτον σχετικά με την αποχώρησή του σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία», σημειώνοντας περαιτέρω ότι «οι Αμερικανοί θεωρούν τον Γκαντζ ως βασικό σύμμαχο».
«Οι ΗΠΑ προσέγγισαν τον Γκαντζ, επιδιώκοντας να εξακριβώσουν τη δυνατότητα αναβολής ή αποτροπής της αποχώρησής του από το υπουργικό συμβούλιο, ιδίως υπό το φως των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη νέας συμφωνίας».
Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαντζ δέχθηκε πρόσφατα εκκλήσεις από τις οικογένειες των αιχμαλώτων, οι οποίες τον προέτρεπαν να μην παραιτηθεί και να παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθεί λύση.
Εν τω μεταξύ, το γραφείο του Νετανιάχου όρισε την Κυριακή ως ημερομηνία για τη διευρυμένη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, μία ημέρα μετά την προθεσμία που έθεσε ο Γκαντζ για να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Η κυβερνητική συνεδρίαση, που είχε προγραμματιστεί για χθες το βράδυ, ακυρώθηκε, εν μέσω προσδοκιών ότι αυτή η συνεδρίαση θα ήταν η τελευταία πριν από την αποχώρηση των υπουργών Γκαντζ και Γκαντί Αϊζενκότ από την κυβέρνηση.
«Το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και όχι διαίρεση»
Το κόμμα Λικούντ καταδίκασε το νομοσχέδιο, λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι «εν μέσω πολέμου, το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και όχι διαίρεση».
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 80% του ισραηλινού κοινού πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους δεν έχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος των μαχών στη Γάζα.
Ενώ το 79% δήλωσε ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, μόλις το 16% δήλωσε ότι υπάρχει.
Αυτοί που είναι δύσπιστοι ότι ο Νετανιάχου είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια κατεστραμμένη λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο περιλαμβάνουν το 98% των αριστερών ψηφοφόρων, τα δύο τρίτα των δεξιών ψηφοφόρων, το 87% των Αράβων και το 78% των Εβραίων.
Η πλειοψηφία των υποστηρικτών κάθε κόμματος εκτός του Shas, το οποίο εκπροσωπεί κυρίως αυστηρά ορθόδοξους ψηφοφόρους, πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του 56% των ψηφοφόρων του Likud.
Ο Γκαντζ, ο οποίος προηγουμένως διηύθυνε το γενικό επιτελείο των IDF, και το κόμμα του Εθνική Ενότητα προσχώρησαν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Νετανιάχου μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Τι θα γινόταν εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στο Ισραήλ
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, το κόμμα Εθνικής Ενότητας θα κέρδιζε 27 έδρες και θα έπαιρνε την πλειοψηφία στην Κνέσετ.
Το Λικούντ θα πέσει σε 21 βουλευτές από 32, ενώ το Yesh Atid του Yair Lapid θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα με 14 έδρες.
Η ομάδα του Νετανιάχου θα κατέληγε σε 51 έδρες, με την σημερινή αντιπολίτευση και την Εθνική Ενότητα να καταλαμβάνουν 69 έδρες.
Με πληροφορίες από thejc, Makan, almayadeen