Skip to main content

Ρωσικές παρεμβολές με βίαιο πολεμικό περιεχόμενο σε δορυφορικά παιδικά προγράμματα

Το παιδικό κανάλι ψυχαγωγίας BabyTV της Walt Disney βρέθηκε ξαφνικά να προβάλλει πολεμικά βίντεο στα ρωσικά

Ευρωπαϊκές δορυφορικές εταιρείες καταγγέλλουν ότι εδώ και μήνες υφίστανται απόπειρες παρεμβολής στα σήματά τους προερχόμενες από τη Ρωσία, οι οποίες οδήγησαν μάλιστα σε διακοπή εκπομπών προβάλλοντας ακόμη και βίαιο πρόγραμμα σε παιδικό τηλεοπτικό κανάλι.

Τις πληροφορίες μεταδίδει αποκλειστικό δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου.

Τουλάχιστον τρεις από τους δορυφόρους της γαλλικής εταιρείας Eutelsat SA υπέστησαν τέτοιες σοβαρές επιθέσεις από τα μέσα Μαρτίου, οι δε παρεμβολές συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Πολεμικά βίντεο

Σε δύο περιπτώσεις -στις 28 Μαρτίου και στις 17 Απριλίου-  οι παρεμβάσεις είχαν ως αποτέλεσμα το παιδικό κανάλι ψυχαγωγίας BabyTV της Walt Disney να προβάλει ξαφνικά πολεμικά βίντεο στα ρωσικά. Η ολλανδική συνδρομητική τηλεόραση Ziggo αφαίρεσε το BabyTV από το πακέτο της της μέχρι τις αρχές Μαΐου.

«Η παρεμβολή έχει αναγνωριστεί ξεκάθαρα ότι προέρχεται από μεγάλους επίγειους σταθμούς πράγμα που σημαίνει ότι καταγράφονται και παρακολουθούνται από τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η γαλλική Υπηρεσία Εθνικών Συχνοτήτων σε επιστολή της προς το Συμβούλιο Ραδιοφωνικών Κανονισμών, δηλαδή τον διεθνή εποπτικό φορέα τηλεπικοινωνιών που έχει έδρα τη Γενεύη.

«Ο Όμιλος Eutelsat έχει πλήρη επίγνωση της σκόπιμης παρεμβολής ραδιοσυχνοτήτων από εξωτερικές πηγές που είχαν στιγμιαία επίδραση σε ορισμένες υπηρεσίες της», δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, η Ρωσία προσπαθεί να διαταράξει διάφορα ευρωπαϊκά συστήματα επικοινωνίας, δοκιμάζοντας την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Τον περασμένο Απρίλιο, Εσθονία και Φινλανδία κατηγόρησαν τη Μόσχα για παρεμπόδιση σημάτων GPS, και παρεμβολές σε πτήσεις και θαλάσσιες επικοινωνίες.

Παρεμβολή από Μόσχα

Οι δορυφόροι Eutelsat δεν είναι οι μόνοι που έχουν στοχοποιηθεί. Οι παρεμβάσεις έγιναν αντιληπτές μέχρι την Ουκρανία και την Πορτογαλία. Σουηδικοί δορυφόροι έχουν επίσης στοχοποιηθεί με εκπομπές που προέρχονται από τη Μόσχα, το Καλίνινγκραντ και την Κριμαία.

Η Σουηδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο υπέβαλαν καταγγελίες παρόμοιες με αυτές της Γαλλίας στο διοικητικό συμβούλιο της Γενεύης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ήδη τον Μάρτιο, η Γαλλική Υπηρεσία Συχνοτήτων απέστειλε επιστολή στην αντίστοιχη ρωσική για να διαμαρτυρηθεί.

«Μέσω μετρήσεων και με την υποστήριξη ενός αποκλειστικού συστήματος για την ανίχνευση παρεμβολών, διαπιστώσαμε ότι η μετάδοση της παρεμβολής προέρχεται από την περιοχή της Μόσχας στην επικράτεια της διοίκησής σας», ανέφερε η συγκεκριμένη επιστολή

Με πληροφορίες από Bloomberg