Δημόσια συγνώμη ζήτησε ο Ρίσι Σουνάκ, επειδή έφυγε νωρίς από τις εκδηλώσεις της 80ης επετείου στη Νορμανδία, για να μαγνητοσκοπήσει τηλεοπτική συνέντευξη.
Κίνηση που επικρίθηκε έντονα επιπλέον και επειδή άφησε «στο πόδι του» τον υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον.
Mea Culpa
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ήταν «λάθος που δεν έμεινα περισσότερο στη Γαλλία – και ζητώ συγγνώμη».
Ο ηγέτης των Εργατικών, Κίρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η απόφαση του Σουνάκ να φύγει νωρίτερα από τη Νορμανδία συγκρούστηκε με την υπόσχεσή του να εισαγάγει την υποχρεωτική εθνική θητεία – που έχει ως στόχο να εμφυσήσει στους 18χρονους την αίσθηση του πολιτικού καθήκοντος.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Χ:
«Νοιάζομαι βαθιά για τους βετεράνους και ήταν τιμή μου να εκπροσωπήσω το Ηνωμένο Βασίλειο σε διάφορες εκδηλώσεις στο Πόρτσμουθ και στη Γαλλία τις τελευταίες δύο ημέρες και να συναντήσω εκείνους που πολέμησαν τόσο γενναία.
Μετά την ολοκλήρωση της βρετανικής εκδήλωσης στη Νορμανδία, επέστρεψα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, ήταν λάθος που δεν έμεινα περισσότερο στη Γαλλία – και ζητώ συγγνώμη».
Ολόκληρη η ανάρτηση Ρίσι Σούνακ
The 80th anniversary of D-Day has been a profound moment to honour the brave men and women who put their lives on the line to protect our values, our freedom and our democracy.
This anniversary should be about those who made the ultimate sacrifice for our country. The last thing…
— Rishi Sunak (@RishiSunak) June 7, 2024
Συντηρητικοί ακτιβιστές αντέδρασαν με οργή στη θέα του Κάμερον να στέκεται δίπλα στους Γάλλους, Γερμανούς και Αμερικανούς ηγέτες, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Όλαφ Σολτς και τον Τζο Μπάιντεν, με έναν από αυτούς να λέει ότι τους άφησε να αναρωτιούνται αν «πρέπει να κάνουν τον κόπο να συνεχίσουν την προεκλογική τους εκστρατεία».
Ο Σουνάκ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη αφού ο παρουσιαστής του ITV Πολ Μπραντ επιβεβαίωσε στην εκπομπή News at Ten ότι ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Νορμανδία για να του μιλήσει.
«Πυρά» από την αντιπολίτευση
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης επέκρινε τον Σουνάκ το πρωί της Παρασκευής, λέγοντας ότι «ντρόπιασε» το γραφείο.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της πολιτικής του Sunak για την εθνική θητεία και της συμπεριφοράς του στην 80ή επέτειο της Ημέρας της Νορμανδίας, ο Στάρμερ δήλωσε στον Guardian:
«Νομίζω ότι υπάρχει, και θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις επιλογές που έκανε.Είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή ήταν μια μέρα περισυλλογής, που πραγματικά ταπεινώθηκε από τις προσπάθειες που έκαναν άλλοι άνθρωποι για λογαριασμό μας».
Και πρόσθεσε πως «Για μένα δεν υπήρχε πουθενά αλλού να βρεθώ … Υπήρχε μόνο μία επιλογή, η οποία ήταν να είμαι εκεί, να αποτίσω τα σέβη μου, να πω ευχαριστώ και να πρέπει να μιλήσω σε αυτούς τους βετεράνους».
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Guardian