Οι εργαζόμενοι του νοτιοκορεατικού κολοσσού Samsung Electronics κατέβηκαν σήμερα σε απεργία για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς.
Ο επικεφαλής του συνδικάτου, Σον Γου-μοκ εξήγησε πάντως ότι η «πρώτη απεργία στη Samsung Electronics» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή, αλλά με τους εργαζόμενους να «χρησιμοποιούν την άδεια μετ’ αποδοχών».
«Είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό απεργών, αλλά από ό,τι έχω παρατηρήσει υπάρχει σημαντική διαφορά», πρόσθεσε
«Η σημερινή κινητοποίηση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, αλλά είναι μια αρχή», δήλωσε ο Λι Χιουν-κουκ, αντιπρόεδρος του εθνικού συνδικάτου της Samsung Electronics.
«Σχεδιάζουμε νέες απεργίες εάν η διοίκηση δεν είναι πρόθυμη να επικοινωνήσει μαζί μας», πρόσθεσε ο Λι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Samsung Electronics
Η Samsung Electronics είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone στον κόσμο και ένας από τους λίγους παραγωγούς καρτών μνήμης υψηλής αξίας που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Η διοίκηση της Samsung Electronics ήταν σε διαπραγματεύσεις με το σωματείο από τον Ιανουάριο, αλλά τα δύο μέρη δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.
Καμία επίπτωση
Η εταιρεία πρόσφερε στους εργαζομένους αύξηση μισθού 5,1% φέτος.
Το συνδικάτο δήλωσε «έτοιμο να εξετάσει θετικά» την προσφορά εάν η Samsung προσφέρει επίσης μια επιπλέον ημέρα ετήσιας άδειας και μπόνους με βάση την απόδοση.
«Δεν υπάρχει καμία επίδραση στις παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες. Το ποσοστό χρήσης της άδειας μετ’ αποδοχών στις 7 Ιουνίου είναι χαμηλότερο από αυτό της 5ης Ιουνίου πέρυσι», η οποία, όπως και σήμερα ήταν μεταξύ αργίας και Σαββατοκύριακου, ανακοίνωσε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.
Η Samsung Electronics είναι η ναυαρχίδα του γιγαντιαίου ομίλου Samsung, της μεγαλύτερης από τις αυτοκρατορίες στη Νότια Κορέα.
Η Samsung αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής chip high-end, αλλά η απεργία αφορά τους υπαλλήλους των κεντρικών γραφείων, όχι αυτούς που εργάζονται σε γραμμές παραγωγής, σύμφωνα με την TrendForce.
«Τέλος, η παραγωγή ηλεκτρονικών τσιπ είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένη και απαιτεί ελάχιστη εργασία, επομένως, η απεργία δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μελλοντική προμήθεια τσιπ μνήμης», εκτιμά η TrendForce.
Τάση χειραφέτησης
Αυτό το κίνημα είναι, ωστόσο, ιστορικό, «αφού η Samsung αντιστάθηκε στο συνδικαλισμό και έχει εμπλακεί σε αντισυνδικαλιστικές ενέργειες για πολύ καιρό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βλαντιμίρ Τιχόνοφ, καθηγητής Κορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Σύμφωνα με τον Τιχόνοφ, αυτή η ενέργεια δείχνει ότι υπάρχει μια τάση χειραφέτησης των εργαζομένων στη Νότια Κορέα.
Για σχεδόν 50 χρόνια, η Samsung Electronics έκανε τα πάντα για να αποφύγει τη συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων της, μερικές φορές με βίαιες μεθόδους, σύμφωνα με τους επικριτές.
Ο ιδρυτής της Samsung, Λι Μπιουνγκ-τσουλ, ο οποίος πέθανε το 1987, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με τα συνδικάτα, φτάνοντας στο σημείο να λέει ότι δεν θα τα επέτρεπε ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Λέξη ταμπού η απεργία
Το πρώτο σωματείο της Samsung Electronics δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2010.
Το 2020, ο Λι Τζέ-γιονγκ ,τότε αντιπρόεδρος της Samsung Electronics και εγγονός του ιδρυτή, ζήτησε συγγνώμη σε «όλους όσους υπέφεραν από τα εργασιακά προβλήματα στη Samsung».
Το εθνικό σωματείο της Samsung Electronics, το οποίο έχει περίπου 28.000 μέλη, περισσότερα από το ένα πέμπτο του συνολικού εργατικού δυναμικού της εταιρείας, λέει ότι η λέξη «απεργία» είναι μια «λέξη ταμπού» εντός της επιχείρησης.
«Ζητάμε συνεχώς από την εταιρεία να σέβεται τα εργασιακά ζητήματα, να σταματήσει να καταπιέζει τα συνδικάτα και να αποφεύγει τη λήψη μονομερών αποφάσεων για θέματα που σχετίζονται τόσο στενά με τους εργαζόμενους», είπε εκπρόσωπος του συνδικάτου.
Ο αντιπρόεδρος του σωματείου είπε ότι το κίνημα δεν έχει στόχο να διαταράξει την παραγωγή, «θέλουμε απλώς να ακούσει η Samsung τη φωνή μας».