Skip to main content

Ο Αυστριακός «βασιλιάς των γερακιών» της Φρανκφούρτης

Στην έδρα της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, θεωρείται «ο αρχι-ιέραξ», ο πιο σκληρός στην ομάδα των Τραπεζιτών «γερακιών».

Το όνομά του Ρόμπερτ Χόλτσμαν. Είναι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας. 

Ο 75χρονος Χόλτσμαν ήταν άλλωστε το μόνο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ που καταψήφισε χθες την ιστορική απόφαση για την πρώτη μείωση των επιτοκίων εδώ και οκτώ χρόνια.

Το παραδέχτηκε ο ίδιος σήμερα.

Μετά τη νύξη που έκανε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη πώς μόνο ένα μέλος του ΔΣ αντιτάχθηκε στη μείωση των επιτοκίων.

Αν και δεν τον κατονόμασε, το μυαλό όλων των δημοσιογράφων πήγε κατευθείαν στον Χόλτσμαν,

«Ηθελα να στείλω ένα μήνυμα, επειδή η χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων ήταν πολύ νωρίς», είπε ο Χόλτσμαν σήμερα, όταν ρωτήθηκε από συμπατριώτες του δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

«Η ερμηνεία μου είναι ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη νικηθεί», είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα πάντως, ο Χόλτσμαν είχε δηλώσει πώς είναι διατεθειμένος να δεχτεί τη μείωση των επιτοκίων, πάντως.

Τι άλλαξε; «Η ερμηνεία μου είναι ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη νικηθεί», είπε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

Τι λένε οι μυημένοι

Σύμφωνα με τους μυημένους στα άδυτα του Πύργου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, τουλάχιστον άλλοι έξι Κεντρικοί Τραπεζίτες εξέφρασαν αμφιβολίες για τη μείωση των επιτοκίων.

«Σημείωσαν ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία μπορεί να μην συνάδουν με μια μείωση των επιτοκίων», σύμφωνα με γνώστες των συζητήσεων. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι η τελική τους απόφαση μπορεί να ήταν διαφορετική, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει «σαφές σήμα».

Η ΕΚΤ είχε στείλει όμως εδώ και εβδομάδες το μήνυμα για μια πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Έτσι ακόμη και τα «γεράκια» συμφώνησαν ότι ενδεχόμενη υποχώρηση θα ήταν λάθος. Μόνο ο Αυστριακός «βασιλιάς των γερακιών» ψήφισε κατά, σπάζοντας την ομοφωνία.

Τα δύο Γερμανικά «γεράκια»

Αποστάσεις από τον Χόλτσμαν κράτησαν μάλιστα ακόμη και τα δύο Γερμανικά «γεράκια»: Ο πρόεδρος της πανίσχυρης Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ και η Ιζαμπέλ Σνάμπελ-δεύτερη ουσιαστικά στην ιεραρχία της ΕΚΤ.

«Για μένα, η κίνηση των επιτοκίων χθες ήταν συνεπής», δήλωσε ο Νάγκελ σήμερα, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο. «Δεν ήταν μια βιαστική απόφαση, ούτε πρόωρη», είπε ο Νάγκελ.

«Η προοπτική είναι ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού το 2025 και το 2026 θα φτάσουν στον στόχο μας του 2%».

Πρόσθεσε πάντως ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εξετάζει τη νέα κατάσταση των δεδομένων» και ο Νάγκελ τόνισε με νόημα».

«Δεν είμαστε στον αυτόματο πιλότο τώρα. Δεν υπάρχει αυτόματος κανόνας ότι μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες».

«Αερομαχία»

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης πάντως «τα στήλωσε».

Προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι δεν θα είναι μόνος σε μια πιθανή «αερομαχία» μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών», αν τεθεί θέμα νέων μειώσεων στα επιτόκια.

Αυτή δεν είναι άλλωστε η πιο ακραία άποψη που έχει υπερασπιστεί, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σε συνεντεύξεις του στο Bloomberg και το CNBC, είχε πει  ότι η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν ήταν σε καμία περίπτωση εγγυημένη το 2024»

Σύμφωνα με τον Χόλτσμαν, η αναταραχή στη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία, εγκυμονεί κινδύνους για τον πληθωρισμό.

Μέχρι να εμφανιστεί πληθωρισμός 2%, δεν θα υπάρξει απόφαση για τα επιτόκια, είχε πει. Και αυτό ακόμα κι αν επρόκειτο να συμβεί ύφεση.

Η θητεία του Χόλτσμαν ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας λήγει στις 31 Αυγούστου 2025.

«Ακροδεξιά στήριξη»

Ο διορισμός του το 2019 είχε ήδη προκαλέσει μεγάλη διαμάχη, καθώς η υποψηφιότητά του είχε παρουσιαστεί από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ).

Από την αρχή της θητείες του, ο Χόλτσμαν έδειξε τα «γερακίσια» χαρακτηριστικά του ως  υποστηρικτής μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους.

Πρώην ανώτερος οικονομολόγος στον ΟΟΣΑ και στο ΔΝΤ, ο Χόλτσμαν εργάστηκε επίσης στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Έχει δημοσιεύσει 39 βιβλία και πάνω από 200 άρθρα, προβάλλοντας πάντα τις απόψεις του.