Ο Μοχάμεντ Σιράτζ, πρεσβευτής του Σουδάν στη Ρωσία, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια ρωσική ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Σουδανός πρεσβευτής στη Μόσχα αποκάλυψε ότι η τελική συμφωνία συζητείται αυτές τις ημέρες, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Ρωσικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι η ναυτική βάση θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα του Πορτ Σουδάν.
Στις 25 Μαΐου, ο αναπληρωτής αρχιστράτηγος του σουδανικού στρατού, Γιασίρ αλ-Ατα δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνησή του θα εγκρίνει τη συμφωνία που είχε υπογραφεί από το προηγούμενο καθεστώς του Σουδάν το 2019 για τη δημιουργία κέντρου υλικοτεχνικής υποστήριξης για το ρωσικό ναυτικό στην Ερυθρά Θάλασσα. Μια στρατιωτική αντιπροσωπεία του Σουδάν θα ταξίδευε μάλιστα στη Ρωσία για να συζητήσει τις αμυντικές ανάγκες του Χαρτούμ σε όπλα και πυρομαχικά.
Μια άλλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αμπντούλ Φατάχ, δεύτερο στην ηγεσία του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, θα μεταβεί επίσης στη Μόσχα για να συζητήσει την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.
Εμφύλιος πόλεμος
Στο Σουδάν μαίνεται βέβαια ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού αλ Μπουρχάν που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 και την Πολιτοφυλακή Ταχείας Υποστήριξης (RSF), με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Ντάγκλο, γνωστό ως «Χεμέτι».
Οι δύο εμπόλεμες πλευρές συγκρούονται με ακραία βαρβαρότητα και περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Σουδανοί έχουν γίνει εσωτερικοί πρόσφυγες από τον περασμένο χρόνο.
Τόσο ο αλ Μπουρχάν όσο και ο Χεμέτι παρουσιάζονται στους οπαδούς τους ως οι νόμιμοι ηγέτες της χώρας και στοχεύουν στη νίκη σε αυτόν τον ανελέητο πόλεμο.
Είναι προφανές ότι και τα δύο στρατόπεδα υπολογίζουν και σε ξένους συμμάχους και χορηγούς.
Ο Μπουρχάν υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και όλο και περισσότερο από το Ιράν . Αντίθετα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένουν πιθανώς ο σημαντικότερος υποστηρικτής του Χεμέτι.
«Παλιά ιστορία»
Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι θέλει να χτίσει μια ναυτική βάση στο Σουδάν για να ενισχύσει τον έλεγχό της στην Αφρική.
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον τονίζει ότι «η Ρωσία ήθελε από καιρό πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα. Στα τέλη του 2020, η Μόσχα και το Χαρτούμ συμφώνησαν να κατασκευάσουν μια ρωσική ναυτική βάση στο Πορτ Σουδάν.
Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι η μελλοντική ρωσική βάση θα στεγάζει ένα ναυτικό κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και ένα ναυπηγείο επισκευής με έως και 300 υπαλλήλους. Τον Νοέμβριο του 2020 ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν είχε καταφέρει να αποσπάσει μια αρχική συμφωνία που προέβλεπε τη χρήση του λιμανιού από το ρωσικό στόλο για 25 χρόνια.
«Η Ρωσία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία πρόσβασης στην Ερυθρά Θάλασσα και πιθανότατα ελπίζει σε ένα πολιτικό αποτέλεσμα στο οποίο η κυβερνώσα παράταξη θα μπορούσε να επιτρέψει να προχωρήσουν τα βασικά σχέδια», αναφέρει το CSIS.
Προφανώς αυτά τα ζητήματα επιλύθηκαν οριστικά, ίσως χάρη στην τελευταία επίσκεψη στην Αφρική του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ .
Διπλή νίκη
Αν η Μόσχα καταφέρει τελικά να δημιουργήσει τη ναυτική βάση στο Πορτ Σουδάν, θα έχει πετύχει μια διπλή νίκη: Από πολιτική άποψη θα αποδείξει πώς μπορεί να επεκτείνει την επιρροή, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αλλά και από στρατιωτική άποψη, η Ρωσία θα αποκτήσει την πρώτη της ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα που θα της επιτρέψει να αποφύγει εξαιρετικά μεγάλες μετακινήσεις για τα πλοία της που εμπλέκονται στην περιοχή του Κόλπου του Άντεν και του Περσικού, καθιστώντας πιο εύκολη την πρόσβασή της προς τη Νότια Αφρική και την Ινδία.
Το Πορτ Σουδάν βρίσκεται κοντά στο Τζιμπουτί, όπου βρίσκονται στρατιωτικές βάσεις πολλών χωρών, όχι μόνο δυτικών, και στο στενό του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, επομένως στους κύριους εμπορικούς δρόμους, επιτρέπει στη Μόσχα να έχει σταθερή παρουσία σε μια διαδρομή θεμελιώδους σημασίας για τις παγκόσμιες ισορροπίες.
Ρωσικά ναυτικά γυμνάσια στην Καραϊβική
Την ίδια ώρα ρωσικά πολεμικά πλοία και πυρηνοκίνητα υποβρύχια ετοιμάζονται να μετάσχουν σε αεροναυτικές ασκήσεις στην Καραϊβική και να καταπλεύσουν σε λιμάνια στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, ενισχύοντας την στρατιωτική παρουσίας της Μόσχας στο δυτικό ημισφαίριο.
Στις ασκήσεις θα μετάσχει το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Kazan», η φρεγάτα «Admiral Gorshkov», ένα πετρελαιοφόρο, ένα ρυμουλκό και βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κουβανικού υπουργείου Άμυνας, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού θα ελλιμενιστούν στην Αβάνα ήδη από την επόμενη εβδομάδα. «Κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα» και η παραμονή τους στην Κούβα «δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή», τόνισε το υπουργείο.
Ο ασύμμετρος πόλεμος του Πούτιν
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στην Καραϊβική-τα τελευταία γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν το 2019.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, η άσκηση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Προέδρου Πούτιν για «ασύμμετρα βήματα» σε άλλα μέρη του κόσμου, ως απάντηση στην απόφαση Δυτικών χωρών να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον στόχων στη Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, η στρατιωτική άσκηση στην Καραϊβική είναι επίσης μια προσπάθεια του Πούτιν να αναδείξει τη δύναμη του ρωσικού ναυτικού.
Οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις αναμένεται να διαρκέσουν το καλοκαίρι και στη συνέχεια να κορυφωθούν σε μια παγκόσμια ναυτική άσκηση το φθινόπωρο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος
Η Κούβα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις ΗΠΑ – 150 χιλιόμετρα χωρίζουν το μικρό νησί από την αμερικανική ακτή.
Ο κόσμος βρέθηκε μάλιστα στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου το 1962 όταν η Σοβιετική Ένωση επιχείρησε να εγκαταστήσει πυραύλους στην Κούβα.