«Γιατί τα ΗΑΕ να δώσουν βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών σεΐχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan.
Ενώ αποκάλεσε την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής «Ali Baba και τους σαράντα κλέφτες», μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης αραβικών χωρών τον Απρίλιο στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα israeltoday, αναφέρει ότι την Πέμπτη ότι ξέσπασε φραστικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της συνάντησης της 29ης Απριλίου στο Ριάντ, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι διπλωμάτες της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και ο κορυφαίος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής Χουσεΐν αλ Σέιχ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και κλήθηκε να συζητήσει μια κοινή μεταπολεμική στρατηγική για τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αλ-Σέιχ φέρεται να παραπονέθηκε ότι ενώ η Ραμάλα έχει θεσπίσει μεταρρυθμίσεις και έχει δημιουργήσει νέα κυβέρνηση, όπως ζητούσαν η Ουάσινγκτον και οι αραβικές χώρες, δεν λαμβάνει επαρκή πολιτική και οικονομική στήριξη.
Προς το τέλος της συνάντησης, ο Σεΐχης Αμπντάλα αντέδρασε και είπε στον αλ-Σέιχ ότι δεν είχε δει ακόμη καμία σημαντική μεταρρύθμιση στο εσωτερικό της ΠΑ.
Ο «Αλί Μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες»
Στη συνέχεια κατήγγειλε την ηγεσία της ΠΑ ως «τον Αλί Μπαμπά και τους σαράντα κλέφτες» και υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι στη Ραμάλα είναι «άχρηστοι» και ότι «η αντικατάστασή τους ο ένας με τον άλλο θα οδηγήσει μόνο στο ίδιο αποτέλεσμα.
«Γιατί τα ΗΑΕ να δώσουν βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις;» ρώτησε.
«Κανείς δεν θα υπαγορεύσει στην ΠΑ πώς να διεξάγει μεταρρυθμίσεις»
Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο al-Sheikh φώναξε πίσω στον Αμπντάλα ότι «κανείς δεν θα υπαγορεύσει στην ΠΑ πώς να διεξάγει μεταρρυθμίσεις».
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud προσπάθησε να ηρεμήσει τους δύο άνδρες.
Ωστόσο, η συνάντηση είχε ήδη ξεφύγει από τον έλεγχο, με τον Αμπντουλάχ να αποχωρεί οργισμένος από την αίθουσα.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι αποχώρησε από τη συνάντηση και επέστρεψε αρκετά λεπτά αργότερα με τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον Μπλίνκεν που έπρεπε να γίνει μάρτυρας του καυγά.
«Θα πρέπει να αναμορφωθείτε»
Τον Μάρτιο, ο νέος πρωθυπουργός της ΠΑ Μοχάμεντ Μουσταφά υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έχει ως στόχο να θεσπίσει ευρείες μεταρρυθμίσεις και να διεξαγάγει τις πρώτες εκλογές από το 2006.
Ωστόσο, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την ψηφοφορία, λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί από τις «πραγματικότητες επί τόπου».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν η Ραμάλα να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς, μια κίνηση που το Ισραήλ απορρίπτει σθεναρά λόγω της ανοιχτής υποστήριξης της Ραμάλα στην τρομοκρατία.
Ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι μια «αποτελεσματική και αναζωογονημένη» ΠΑ θα πρέπει τελικά να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 10 Ιανουαρίου, ο Μπλίνκεν προέτρεψε τον επικεφαλής της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς να εφαρμόσει «μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, αν εφαρμοστούν, θα ωφελήσουν τον παλαιστινιακό λαό».
Απαντώντας στην απαίτηση να μεταρρυθμίσει ο Αμπάς, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν στον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη:
«Θα πρέπει να μεταρρυθμίσετε τους εαυτούς σας και την πολιτική σας απέναντι στο παλαιστινιακό ζήτημα».
Την 1η Απριλίου, ο Μπλίνκεν μετέφερε στον Αμπάς την προθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να αρχίσει να συνεργάζεται με τη νέα κυβέρνηση της ΠΑ, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς αντισημίτες υποστηρικτές της τρομοκρατίας.