Skip to main content

Ευρωεκλογές 2024: Στις 18 Ιουλίου η κρίσιμη ψηφοφορία για την (ή τον) επικεφαλής της Κομισιόν

Alexandros Michailidis / SOOC

Θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία πιθανότατα στις 11 Ιουλίου

Στις 18 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ορίσει την επόμενη (ή τον επόμενο) πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του Κοινοβουλίου, Alessandro Chiocchetti, πρότεινε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας τον Ιούλιο κατά τη διάρκεια γεύματος σε συνάντηση των εθνικών πρεσβευτών στην ΕΕ την περασμένη Παρασκευή, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΕ στο POLITICO.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απερχόμενη πρόεδρος της Επιτροπής, είναι η επικρατέστερη υποψήφια για τη θέση και έχει κάνει εκστρατεία για άλλη μια 5ετή θητεία.

Το Κοινοβούλιο είναι πιθανό να δέχεται πιέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις να επιταχύνει τη διαδικασία και να σταθεροποιήσει την ΕΕ σε μια εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και με τις αμερικανικές εκλογές στον ορίζοντα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αυξηθεί οι εικασίες σχετικά με το αν το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει να διεξαγάγει αυτή την κρίσιμη ψηφοφορία κατά την πρώτη συνεδρίασή του τον Ιούλιο (15-18 Ιουλίου) ή θα επιδιώξει να περιμένει μέχρι την επόμενη επίσημη συνεδρίασή του τον Σεπτέμβριο.

Για να πάρει τη θέση, η φον ντερ Λάιεν -ή οποιοσδήποτε άλλος- πρέπει πρώτα να λάβει την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των ηγετών της ΕΕ και στη συνέχεια να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους.

Αν όχι η φον ντερ Λάιεν τότε ποιος; Ο «χάρτης» μετά τις ευρωεκλογές

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση.

Το Κοινοβούλιο μπορεί να ψηφίσει μόνο όταν η πλειοψηφία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έχει ορίσει επίσημα έναν υποψήφιο. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 και 28 Ιουνίου, όπου ένα πακέτο κορυφαίων θέσεων εργασίας θα μοιραστεί πιθανότατα μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών οικογενειών της ΕΕ.

Εάν η ψηφοφορία τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του θεσμικού οργάνου θα την οριστικοποιήσουν επίσημα σε συνεδρίαση στις 11 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Politico