Η Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι έτοιμη να επαναφέρει μια «ενιαία» παλαιστινιακή διοίκηση, μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μούσταφα, από τη Βαγδάτη
Μετά τις ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις του 2007, η παλαιστινιακή ηγεσία έχει διχαστεί μεταξύ αφενός της Παλαιστινιακής Αρχής, με επικεφαλής τη Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς που διαθέτει περιορισμένη εξουσία στη Δυτική Όχθη και αφετέρου της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες από την επόμενη ημέρα»
«Είμαστε έτοιμοι, ως Παλαιστίνιοι, να αναλάβουμε τις ευθύνες από την επόμενη ημέρα (του πολέμου στη Γάζα) ώστε να βοηθήσουμε (…) να αποκατασταθεί η ενότητα του λαού και της διοίκησης», είπε ο Μούσταφα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσέιν.
«Πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για τη δημιουργία ενός (παλαιστινιακού) κράτους και για τις ευθύνες που απορρέουν από αυτό», πρόσθεσε, λίγες ημέρες αφού τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία, αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης.
Ο ρόλος της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τον πόλεμο παραμένει ασαφής, λόγω της περιορισμένης επιρροής της στη Γάζα αλλά και την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναγνωρίσει ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.
Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, εκτίμησε τον Μάρτιο ότι μια «ανανεωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Νετανιάχου απέρριψε αυτήν την ιδέα, αφού κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή για «στήριξη και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» και πιστεύει ότι «ασφαλώς και δεν αποτελεί επιλογή» για να διοικήσει αργότερα τη Λωρίδα της Γάζας.