Skip to main content

Ιρανική τεχνολογία-Αφρικανοί εργαζόμενοι – Κινεζική υπoστήριξη και μουσική techno – Το ρωσικό εργοστάσιο που μπορεί να σημαδέψει τον πόλεμο

. Kharkiv Regional Prosecutor’s Office/Handout via REUTERS

Ρώσοι επιχειρηματίες σφράγισαν τη συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου drone στα τέλη του 2022, όταν πέταξαν στην Τεχεράνη με μια προσοδοφόρα προσφορά: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια που θα πληρωθούν εν μέρει σε ράβδους χρυσού.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, πλάνα από κινητά τηλέφωνα κατέγραψαν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να κινείται αργά προς την Ειδική Οικονομική Ζώνη Αλαμπούγκα, μια βιομηχανική ζώνη που ζει στον «πυρετό» των  drones.

Περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε πάνω στους κοιτώνες. Πολλοί από τους οποίους ήταν νεαροί φοιτητές μηχανικοί που είχαν προσληφθεί από την Ανατολική Αφρική. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις έμειναν άθικτες, αλλά η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η έκρηξη προκάλεσε σημαντική διαταραχή στην παραγωγή.

Με υψηλή ταχύτητα

Η επίθεση ανέδειξε για άλλη μια φορά την νέα πτυχή του πολέμου στην Ουκρανία, λένε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες: την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης και επίθεσης, ιρανικού σχεδιασμού, αξιοποιώντας κινεζικά εξαρτήματα, αφρικανικό εργατικό δυναμικό και δίκτυα εφοδιασμού που το Ιράν τελειοποίησε κατά τη διάρκεια της δικής του πολυετούς αντιπαράθεσης με τη Δύση.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις τρέχουσες συγκρούσεις, ιδίως στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις χρησιμοποιώντας τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, των οποίων ο χαρακτηριστικός θόρυβος τους χάρισε το όνομα «μοτοποδήλατα».

Το χαμηλό τους κόστος σε σύγκριση με τους ακριβούς πυραύλους που χρησιμοποιεί η Ουκρανία έχει ως συνέπεια οι μονάδες αεράμυνας να καταφεύγουν μερικές φορές σε πολυβόλα για να τα καταρρίψουν.

Το Ιράν εξαπέλυσε σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πρόσφατη επίθεσή του κατά του Ισραήλ, προσπαθώντας να εξουδετερώσει την ισραηλινή αεράμυνα και να επιτρέψει σε βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ να «περάσουν» κρυφά, μια τακτική που χρησιμοποιεί και η Μόσχα.

Αγώνας δρόμου

Με την Ουκρανία να κατασκευάζει τώρα τα δικά της drones, με τα οποία έχουν πλήξει διυλιστήρια πετρελαίου και άλλες κρίσιμες υποδομές βαθιά στο ρωσικό έδαφος, διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου για την επίτευξη πλεονεκτήματος στον πόλεμο με drones.

Αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, η Ουκρανία χρησιμοποίησε επιτυχώς τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 για να επιβραδύνει την αρχική πορεία των Ρώσων προς το Κίεβο, αλλάζοντας ριζικά τα σχέδια της Μόσχας για τον πόλεμο.

Σε απάντηση, η Μόσχα προσέγγισε το Ιράν για πρόσβαση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του, τα Shahed, βασιζόμενη στους αυξανόμενους εμπορικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.

Από τότε, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει πάνω από 4.000 ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, γεγονός που της επέτρεψε,  να στοχεύσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες κρίσιμες τοποθεσίες βαθιά μέσα στην Ουκρανία.

Πλέον κατασκευάζονται στην Ρωσία με την βοήθεια της Κίνας

Εντωμεταξύ, ενώ τα αρχικά μοντέλα αποστέλλονταν απευθείας από το Ιράν, πιο πρόσφατα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με συσκευές που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου στη Ρωσία, λένε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στις αρχές Απριλίου ότι η Κίνα παρείχε στη Ρωσία κινητήρες, μικροηλεκτρονικά και άλλα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε drones, μαζί με άλλο στρατιωτικό υλικό.

 Η «χρυσή» προσφορά στο Ιράν

Ρώσοι επιχειρηματίες σφράγισαν τη συμφωνία για την κατασκευή του εργοστασίου των drone στα τέλη του 2022, όταν πέταξαν στην Τεχεράνη με μια προσοδοφόρα προσφορά: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια που θα πληρωθούν εν μέρει σε ράβδους χρυσού.

Το σχέδιο είναι η εγκατάσταση της Αλαμπουγκα να παράγει 6.000 επιθετικά drones Shahed ετησίως, εκτός από τα drones επιτήρησης, σύμφωνα με σύμβαση μεταξύ των Ρώσων διευθυντών του εργοστασίου και των Ιρανών συνεργατών τους.

Εκπαίδευση στην Συρία από τους Φρουρούς στης Επανάστασης

Ρώσοι στρατιώτες εκπαιδεύονται ήδη να χειρίζονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Συρία με εκπαιδευτές τόσο από τους Φρουρούς της Επανάστασης όσο και από την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμφωνα με την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και έναν Σύρο πρώην αξιωματικό της ομάδας παρακολούθησης συγκρούσεων.

Για να επεκτείνει την παραγωγή drone της, ωστόσο, η Ρωσία χρειαζόταν ειδικευμένους εργάτες για τη συναρμολόγησή τους.

Οι αρχικές σειρές παραγωγής των αναγνωριστικών συσκευών Albatross βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε φοιτητές από ρωσικές τεχνικές σχολές, αλλά αυτοί δεν ήταν αρκετοί για να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες της Μόσχας.

Οι κατασκευαστές άρχισαν να κοιτάζουν πιο μακριά — στην Αφρική.

Στις αρχές του περασμένου έτους, Ρώσοι επιχειρηματίες από την Ειδική Οικονομική Ζώνη της Αλαμπούγκα νοίκιασαν μια αίθουσα σε ένα πολυτελές κτίριο στην Καμπάλα, την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, και συγκέντρωσαν  πλήθος νεαρών φοιτητών για να ακούσουν την προσφορά τους. Αυτή περιελάμβανε  εξειδικευμένη εργασία με τριπλάσιο μισθό  από ότι στην Ουγκάντα,  αεροπορικό εισιτήριο, δωρεάν διαμονή και πανεπιστημιακό δίπλωμα μετά την  εργασία τους στο πρόγραμμα.

Πάνω από χίλιες γυναίκες από ολόκληρη την Αφρική έχουν πάει από τότε στην Αλαμπούγκα και χιλιάδες άλλοι  αναμένονται ακόμη, λένε αξιωματούχοι της Ουγκάντα.

Διαφημιστικά βίντεο που αναρτήθηκα δείχνουν τους φοιτητές να περιφέρονται στους διαδρόμους με skateboard υπό τον ήχο techno, μουσικής. Ο μισθός είναι σχεδόν 1.000 $ το μήνα, σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο μισθό της Ρωσίας.