Skip to main content

Βρετανία: Debate υπ’ αριθμόν 1 για Σούνακ – Στάρμερ

REUTERS/Hannah McKay/Pool/File Photo

Θα μεταδοθεί από το ιδιωτικό ITV

Πρώτη τηλεμαχία σήμερα για τον Ρίσι Σούνακ και τον Κιρ Στάρμερ, τον επικεφαλής των Εργατικών, έναν μήνα ακριβώς πριν τις πρόωρες κάλπης της 4ης Ιουλίου.

Το debate θα μεταδοθεί στις 21:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας)  και αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα. Η επόμενη τηλεμαχία μεταξύ των δύο ανδρών είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Το διακύβευμα είναι διαφορετικό για τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βρετανίας.

Οι Συντηρητικοί ήδη βρίσκονται στην εξουσία 14 χρόνια και έχουν αλλάξει 5 πρωθυπουργούς. Ο Σούνακ λοιπόν πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι το κόμμα των Τόρις μπορεί να ανανεωθεί.

Τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας ο Σούνακ προχώρησε σε μερικές εντυπωσιακές ανακοινώσεις: την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων στους άνεργους, τη συνέχιση της μείωσης των φόρων, αλλά και την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να χαρακτηρίζεται φύλο μόνο το βιολογικό φύλο.

Οι αναποφάσιστοι στο στόχαστρο του Στάρμερ

Από την πλευρά του ο 61χρονος Στάρμερ, που παρά το γεγονός ότι το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να προκαλεί τον ενθουσιασμό των Βρετανών, θα πρέπει να προσπαθήσει να προσελκύσει τους αναποφάσιστους που περιμένουν να μάθουν περισσότερα για το πρόγραμμα των Εργατικών.

Όμως ο Στάρμερ δεν αναμένεται να πάρει κανένα ρίσκο: «Θα προσπαθήσω απλώς να παραμείνω ήρεμος και μετρημένος», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Observer την Κυριακή.

Αναφερόμενος στη λεγόμενη στρατηγική «του βάζου Μινγκ», που ακολουθούν οι Εργατικοί και η οποία συνίσταται στο να κινούνται με προσοχή προκειμένου να διατηρήσουν το προβάδισμά τους, ο Στάρμερ δήλωσε: «αφού το κρατάω εδώ και κάποιο καιρό, θα αποφύγω τον πειρασμό να αρχίσω να κάνω ζογκλερικά».

Τις τελευταίες ημέρες και οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι επιθυμούν να μειώσουν τη μετανάστευση: ο Σούνακ περιορίζοντας τον αριθμό των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδει η Βρετανία και ο Στάρμερ στοχοθετώντας τους επικεφαλής εταιρειών που δεν σέβονται την εργατική νομοθεσία και ενισχύοντας την εκπαίδευση των Βρετανών εργατών.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ