Για πρώτη φορά στα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας του, το Μεξικό έχει πλέον μια γυναίκα Πρόεδρο: Η 61χρονη Κλαούντια Σεινμπάουμ Πάρδο εξελέγη πανηγυρικά, νικώντας με πάνω από 30 μονάδες διαφορά τη βασική της αντίπαλο, κεντροδεξιά γερουσιαστή, Σότσιλ Γκάλβες.
Μηχανικός Ενέργειας η Σεϊνμπάουμ έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, για το κλίμα και ήταν μέρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Η νέα πρόεδρος του Μεξικού μπήκε στην πολιτική το 2000 και συνέδεσε αμέσως την καριέρα της με τον απερχόμενο Πρόεδρο της χώρας και «μέντοράς» της, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος και συνέβαλε άλλωστε σημαντικά στην εκλογή της.
Ως δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, ο Λόπες Ομπραδόρ- γνωστός με τα αρχικά ΑΜΛΟ- την είχε διορίσει Σύμβουλο Περιβάλλοντος.
Το 2017 η Κλαούντια Σεϊνμπάουμ εξελέγη επίσης Δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού , όταν ο «μέντοράς» της, αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία της χώρας.
Στη διάρκεια της δημαρχίας της, η κεντροαριστερή και Μαρξίστρια Σεϊνμπάουμ είχε θέσει δύο στόχους: αύξηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μιας πόλης γνωστής ως μιας από τις πιο μολυσμένες στον κόσμο και δεύτερον, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Πέτυχε πάνω από όλα στον δεύτερο στόχο: κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Πόλη του Μεξικού, οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν σχεδόν στο μισό.
Ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά ιστορικά προβλήματα του Μεξικού: μια οικονομία που αναπτύσσεται αλλά όχι όσο χρειάζεται, τη διακίνησης ναρκωτικών, που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και την παράτυπη μετανάστευση .
Το ερώτημα είναι εάν η νέα Πρόεδρος θα μπορέσει να βγει από τη σκιά του μέντορά της Λόπες Ομπραδόρ, τον οποίο θα διαδεχθεί επισήμως τον Οκτώβριο.
«Επαναστάτρια με τον Μαρξ»
Η νέα πρόεδρος του Μεξικού είναι πάντως μυστήριο ακόμη και για τους συμπατριώτες της, που την αποκαλούν συχνά ως Σφίγγα», καθώς έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα: Από τη μία είναι οικολόγος που αγωνίζεται κατά της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη υπερασπίζεται την κρατική εταιρεία πετρελαίου Pemex.
Ως δήμαρχος κατασκεύασε επίσης αστικούς αυτοκινητόδρομους και τελεφερίκ, αλλά δεν δίστασε να διώξει διεθνείς ειδικούς επειδή την κατηγόρησαν για κακοτεχνίες.
Όπως γράφουν οι εφημερίδες στο Μεξικό, η νέα Πρόεδρος είχε στο αίμα της την πολιτική από το… γάλα της μητέρας της. Στο σπίτι της, το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ είχε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη και στο δείπνο κυριαρχούσαν οι πολιτικές συζητήσεις.
Ο πατέρας της ήταν χημικός και η μητέρα της βιολόγος. Και οι δύο δίδαξαν στο κρατικό πανεπιστήμιο Unam.
Διδακτορικό για ξυλόσομπες για τους φτωχούς
Η νεαρή Κλαούντια έκανε μαθήματα μπαλέτου και γαλλικών, αλλά οι επαναστάσεις στην Κούβα και τη Νικαράγουα αποτέλεσαν σπουδαία πρότυπα για την Κλαούντια και την οικογένειά της, που ανήκε στη μεσαία τάξη και είχε εβραϊκές ρίζες. Σπούδασε φυσική και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην ενέργεια και το περιβάλλον.
Έκανε μάλιστα τη διδακτορική της διατριβή στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας έρευνα για ενεργειακά αποδοτικές ξυλόσομπες για τον φτωχό αγροτικό πληθυσμό του Μεξικού.
Σε νεαρή ηλικία επίσης η Κλαούντια εντάχθηκε σε μια μαρξιστική φοιτητική ομάδα που αργότερα σχημάτισε το αριστερό Κόμμα της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD).
Μαζί με το σύντροφό της και μετέπειτα σύζυγό της Κάρλος Ιμαζ, ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών του κόμματος το 1989 – όπως και ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ.
«Επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου»
Μητέρα δύο παιδιών στη συνέχεια, η Κλαούντια ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Έγραψε πολλά βιβλία, έγινε καθηγήτρια πανεπιστημίου και εργάστηκε για την ομάδα του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007.
Ταυτόχρονα, έγινε πολιτικά ενεργή επειδή, όπως είχε πει, «η επιστήμη πρέπει να είναι στην υπηρεσία των ανθρώπων».
«Ψυχρή και αλαζών»
Από το 2015 έως το 2017, ήταν η δήμαρχος στο Τλαλπάν, μια μικρή πόλη, νότια της Πόλης του Μεξικού.
Ο σύζυγός της, ο οποίος κατείχε στο παρελθόν το αξίωμα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί , καθώς καταδικάστηκε για παράνομη χρηματοδότηση στην προεκλογική του εκστρατεία.
Η Κλαούντια έπεσε επίσης σε ανυποληψία όταν ένα σχολείο κατέρρευσε στον σεισμό του 2017, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άνθρωποι. Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ότι το κτίριο είχε πολλά κατασκευαστικά προβλήματα και υπήρχαν προειδοποιήσεις από τις αρχές, χωρίς όμως να κλείσει το σχολείο.
Ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτό και εμπόδισε την κατασκευή ενός μνημείου. Οι συγγενείς των νεκρών παιδιών τα χαρακτηρίζουν μάλιστα «ψυχρή και αλαζόνα».
Τότε θέλησε να επιστρέψει στην επιστήμη της, αλλά ο Λόπες Ομπραδόρ την προέτρεψε – ενάντια στην αντίσταση και τους ισχυρούς ανταγωνιστές στο δικό της κόμμα – να διεκδικήσει τη δημαρχία της πρωτεύουσας του Μεξικού.
Το 2018, οι δυο τους πέτυχαν διπλή νίκη: ο Λόπες Ομπραδόρ εξελέγη πρόεδρος της χώρας και η Κλαούντια δήμαρχος της πρωτεύουσας.
Ως δήμαρχος, βασίστηκε στην αστυνομία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και όχι, όπως ο μέντοράς της, στον στρατό.
Χάρη στις σύγχρονες στρατηγικές που εισήγαγε από τις ΗΠΑ,η δήμαρχος κατάφερε να μειώσει το ποσοστό δολοφονιών στην Πόλη του Μεξικού.
Βρέθηκε πάντως αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες της κοινωνίας των πολιτών – από φεμινίστριες ή θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Λίγα είναι γνωστά για την ιδιωτική της ζωή. Χώρισε από τον πρώτο σύζυγό της το 2016 και τα δύο παιδιά τους σπουδάζουν ιστορία και τέχνη. Η κόρη τους ζει στις ΗΠΑ.
Νομιμοποίηση αμβλώσεων και μαριχουάνας
Το 2023, η Κλαούντια παντρεύτηκε τον οικονομικό αναλυτή Χεζούς Ταρίμπα ,έναν πρώην φίλο από τα φοιτητικά της χρόνια. Περιγράφει τον εαυτό της ως μη θρησκευόμενη, υποστηρίζει τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και της μαριχουάνας και θεωρείται ανοιχτή στις σεξουαλικές μειονότητες.
Δεν είναι ξεκάθαρο για την οικονομική της κατάσταση, προφανώς έχει μεταβιβάσει μερικά από αυτά σε συγγενείς – τα ονόματα των οποίων εμφανίστηκαν επίσης στο σκάνδαλο με τα Panama Papers.
Τώρα, ως πρόεδρος, έχει την ευκαιρία να δείξει στους Μεξικανούς τα αληθινά της χρώματα. Αλλά μόνο εάν καταφέρει να βγει από τη σκιά του μέντορά της, Λόπες Ομπραδόρ και να οικοδομήσει τη δική της πολιτική βάση.