Παρά τα «κενά», που περιέχει η πρόταση Τζο Μπάιντεν, όπως σχολιάζουν ισραηλινά μέσα, προσφέρει μια εναλλακτική λύση στον «αιώνιο πόλεμο» στη Γάζα.
Η χρονική στιγμή και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε η πρόταση αποτελούν σαφή ένδειξη της επιθυμίας του Λευκού Οίκου να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την haaretz, εάν η ηγεσία της Χαμάς συμφωνήσει, δεν αποκλείεται να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι ηγέτες.
Μοχλός πίεσης -πλέον- είναι και η εσωτερική πίεση που δέχεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σημαντικότερη πολιτική δήλωση για τον τερματισμό του πολέμου
Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή περιλαμβάνει αρκετές προκλήσεις τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Χαμάς, αλλά αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική δήλωση για τον τερματισμό του πολέμου από την έναρξή του στις 7 Οκτωβρίου.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της και ασάφειες γύρω από ορισμένα τμήματά της.
Ο Μπάιντεν παρουσίασε τη συμφωνία προσωπικά και απευθείας από τον Λευκό Οίκο, απευθυνόμενος στο ισραηλινό και παλαιστινιακό κοινό, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών τους και της διεθνούς κοινότητας.
Τα κρίσιμα ερωτήματα για την «επόμενη μέρα» της Γάζας
Ο Νετανιάχου δεν παρουσίασε τη συμφωνία σε καμία από τις συνεντεύξεις του, ούτε τη διέρρευσε μέσω εγγράφων ή μηνυμάτων στα μέσα ενημέρωσης. Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν μετέφερε το μήνυμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυώνται ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί.
Σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις, οι πρώτες αντιδράσεις για τη συμφωνία στους παλαιστινιακούς κύκλους ήταν θετικές.
Η Χαμάς ανακοίνωσε επίσημα ότι εξετάζει το περιεχόμενό της, λέγοντας ότι η συμφωνία είναι μια σημαντική ευκαιρία.
Η ομάδα εξεπλάγη από τη χρονική στιγμή του Μπάιντεν και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε η συμφωνία, αλλά λιγότερο από το περιεχόμενό της.
Τα περισσότερα από τα αιτήματα της Χαμάς ικανοποιούνται από τη συμφωνία.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα της οργάνωσης για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την είσοδο εκατοντάδων φορτηγών με βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την άμεση δημιουργία προκατασκευασμένων σπιτιών για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και για την επιστροφή τους σε όλα τα τμήματα της Γάζας – ένα αίτημα στο οποίο το Ισραήλ είχε αντιταχθεί προηγουμένως.
Από την άλλη πλευρά, ο Μπάιντεν δεν διευκρίνισε τον αριθμό των Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ που θα απελευθερωθούν, αλλά φαίνεται ότι αυτοί είχαν ήδη συμφωνηθεί σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων και ότι οι διαφορές μεταξύ των πλευρών δεν θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο.
Όσον αφορά τη Χαμάς, ωστόσο, ένα ισραηλινό βέτο για την απελευθέρωση κυρίως υψηλόβαθμων Παλαιστίνιων κρατουμένων θα εκτροχίαζε τη συμφωνία.
Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης την αναμενόμενη αποχώρηση των IDF από τη Γάζα.
Το πλαίσιο της συμφωνίας δεν περιέχει μια σαφή δέσμευση του Ισραήλ ότι δεν θα ξαναχτυπήσει και δεν περιγράφει λεπτομερώς τις εγγυήσεις για την ασφάλεια των ηγετών της Χαμάς.
Η ηγεσία της οργάνωσης, και ιδιαίτερα τα μέλη της στη Γάζα, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα απορρίψουν τη συμφωνία λόγω των προσωπικών τους συμφερόντων.
Εάν οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar και Mohammed Deif, συμφωνήσουν με το περιεχόμενο της συμφωνίας, οι υπόλοιποι ηγέτες της ομάδας θα κάνουν το ίδιο.
Η εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο, δεν θα εκληφθεί ως νίκη από τους Παλαιστίνιους.
Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τον όρο «νίκη» όταν αναγνωρίζει την τεράστια καταστροφή σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών.
Αν ο πόλεμος τελειώσει την επόμενη εβδομάδα ή δύο και ο Sinwar βγει από την κρυψώνα του, είναι αμφίβολο αν οι Παλαιστίνιοι θα τον επευφημήσουν ως νικητή.
Ο Sinwar και άλλοι ηγέτες ομάδων θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σχετικά με την μεταπολεμική Γάζα.
Εάν η Χαμάς και το Ισραήλ συμφωνήσουν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τις πολλές προκλήσεις για τον τερματισμό του πολέμου, αυτή η στιγμή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ευκαιρία για έναν ευρύτερο οδικό χάρτη υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας.