Skip to main content

Μύδροι Σάντερς κατά Νετανιάχου: Είναι εγκληματίας πολέμου, δεν πρέπει να μιλήσει στο Κογκρέσο

EPA/SHAWN THEW / POOL

Ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών τόνισε ότι δεν θα παραστεί στην ομιλία και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Σφοδρά πυρά κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε ο Μπέρνι Σάντερς, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών και εκ της προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος, με αφορμή την πρόσκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μιλήσει στο Κογκρέσο.

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου. Δεν θα πρέπει να κληθεί να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Σίγουρα δεν θα παρευρεθώ», σημείωσε ο κ. Σάντερς, ο οποίος είναι Εβραίος.

«Το Ισραήλ, φυσικά, είχε το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, αλλά δεν είχε και δεν έχει το δικαίωμα να πολεμήσει εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού.

Το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να σκοτώσει περισσότερους από 34.000 αμάχους. Δεν έχει δικαίωμα να ορφανά 19.000 παιδιά. Δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, θέτοντας εκτός λειτουργίας 26 νοσοκομεία και σκοτώνοντας περισσότερους από 400 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», τονίζει ο Μπέρνι Σάντερς σε σειρά αναρτήσεων στο X.

Κοινή πρόσκληση σε Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προσκλήθηκε από τους τέσσερις ηγέτες του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, να απευθύνει ομιλία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του αμερικανικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον.

«Τασσόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ στον αγώνα του εναντίον της τρομοκρατίας, ειδικά αυτή τη στιγμή που η Χαμάς συνεχίζει να κρατά αιχμαλώτους Αμερικανούς και ισραηλινούς πολίτες και οι ηγέτες της θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρει επιστολή προς τον κ. Νετανιάχου που υπογράφουν οι τέσσερις ηγέτες των δυο σωμάτων του Κογκρέσου και δημοσιοποίησε ο κ. Τζόνσον μέσω X.

naftemporiki.gr