Skip to main content

Τρίζει η καρέκλα του Νετανιάχου: Οι υπουργοί που απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση

Δύο ακροδεξιοί υπουργοί και ένας κεντρώος απειλούν - για διαφορετικούς λόγους - να ρίξουν την κυβέρνηση - Εντείνεται η πίεση και από τις ΗΠΑ

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αλλά και σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης στο Ισραήλ πιέζουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μία κατάπαυση πυρός στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων, δύο ακροδεξιοί υπουργοί απειλούν να ρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αν γίνει δεκτή η όποια συμφωνία πριν από την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς.

Την ίδια ώρα και ο κεντρώος Μπένι Γκαντζ, μέλος του τριμελούς Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ, έχει προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση, εάν δεν υιοθετηθεί νέο σχέδιο για τον πόλεμο στη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου. Μία τέτοια εξέλιξη θα άφηνε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ακόμη περισσότερο εξαρτημένο από τους ακροδεξιούς συμμάχους του.

«Θα ήταν ολοκληρωτική ήττα»

Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπερεθνικιστής υπουργός Οικονομικών και ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, προειδοποίησαν τον Νετανιάχου να μην αποδεχτεί την «απερίσκεπτη» συμφωνία, που προτείνουν οι ΗΠΑ, και τον προέτρεψαν να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την «πλήρη εξάλειψη» της Χαμάς.

Η αποδοχή της πρότασης θα ήταν «μια νίκη της τρομοκρατίας και ένας κίνδυνος για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας. «Μία τέτοια συμφωνία θα ήταν ολοκληρωτική ήττα«, πρόσθεσε και απείλησε να διαλύσει την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά του σχολίασε πως δεν μπορεί να έχει συμμετοχή /σε μία κυβέρνηση, που θα συμφωνούσε «να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να καταστρέψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω όλους τους ομήρους».

Επέκρινε ως απολύτως απαράδεκτες τις προτάσεις για απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα, απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και επιστροφή εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στα σπίτια τους στα βόρεια του γκρεμισμένου θύλακα. «Απαιτούμε τη συνέχιση των μαχών μέχρι την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή όλων των ομήρων», διεμήνυσε.

Η πρόταση ΗΠΑ, Αιγύπτου, Κατάρ

Οι ΗΠΑ, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, εξέδωσαν κοινή δήλωση το Σάββατο καλώντας τόσο τη Χαμάς όσο και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τους όρους της συμφωνίας όπως είχε περιγράψει ο Μπάιντεν. Και τα τρία κράτη προσπάθησαν εδώ και μήνες να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία που θα σταματούσε τις μάχες στη Γάζα, αλλά το χάσμα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς ήταν αγεφύρωτη.

Στη δήλωσή τους, οι τρεις χώρες σημειώνουν ότι η πρόταση «θα φέρει άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Αυτή η συμφωνία προσφέρει έναν οδικό χάρτη για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό της κρίσης».

Οι 3 φάσεις

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, η συμφωνία θα εφαρμοζόταν σε 3 φράσεις.

  1. Θα ξεκινούσε με μια «κατάπαυση πυρός» σε διάστημα έξι εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από «πυκνοκατοικημένες» περιοχές της Γάζας και την επιστροφή ορισμένων ομήρων, με ταυτόχρονη απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων.
  2. Μια δεύτερη φάση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων και μια «μόνιμη παύση των εχθροπραξιών» σε συνδυασμό με την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
  3. Η τρίτη φάση θα σχετίζεται με την «ανοικοδόμηση» της Γάζας, που έχει σχεδιαστεί για να οδηγήσει σε ευρύτερη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή.

Το «όχι» του Νετανιάχου

Έχοντας προφανώς προβλέψει τις έντονες αντιδράσεις των ακροδεξιών μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να υπογραμμίσε πως «οι συνθήκες του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου δεν έχουν αλλάξει: η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «η ιδέα πως το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι δεν είναι λογική».

Το «ναι μεν αλλά» της Χαμάς

Η Χαμάς δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι «βλέπει θετικά» την πρόταση του Μπάιντεν και ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «με εποικοδομητικό τρόπο κάθε πρόταση που βασίζεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση [των ισραηλινών δυνάμεων] από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανοικοδόμηση και την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, μαζί με την ολοκλήρωση μιας γνήσιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων».

Όλα αυτά εφόσον το Ισραήλ «ανακοινώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή του σε μια τέτοια συμφωνία».

Η στάση της αντιπολίτευσης

Υπό τις συνθήκες αυτές ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, προσφέρθηκε και πάλι το Σάββατο να παράσχει ένα «δίχτυ ασφαλείας» στον κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που οι Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς αποσύρουν τα κόμματά τους.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαντική ομιλία του Προέδρου Μπάιντεν. Υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι και πρέπει να γίνει», έγραψε ο Λαπίντ στο X.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ το βράδυ του Σαββάτου στην εβδομαδιαία διαδήλωση για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Περίπου 125 άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση.