Skip to main content

Μυστική άδεια Μπάιντεν στην Ουκρανία για χτύπημα μέσα στη Ρωσία με όπλα made in USA

REUTERS/Kevin Lamarque

Πρόκειται για μια εκπληκτική αλλαγή σχολιάζει το Politico που δημοσιεύει το αποκλειστικό ρεπορτάζ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε σιωπηρώς την άδεια στην Ουκρανία να μπορεί να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία -και μόνο κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου- χρησιμοποιώντας όπλα προερχόμενα από τις ΗΠΑ.

Αυτό υποστηρίζει αποκλειστικό δημοσίευμα του Politico, επικαλούμενο δηλώσεις δύο Αμερικανών αξιωματούχων και άλλων δύο πηγών με γνώση της εξέλιξης που συνιστά σημαντική ανατροπή για την δυνατότητα της Ουκρανίας να υπερασπισθεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της.

Σημειωτέον ότι προϋπήρξαν πληροφορίες ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Μπάιντεν να χορηγήσει μια τέτοια άδεια στο Κίεβο έβαιναν ογκούμενες.

«Ο Πρόεδρος πρόσφατα ζήτησε από την ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα για αμυντικούς σκοπούς στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να είναι σε θέση να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που την χτυπούν ή προετοιμάζονται να την πλήξουν», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πολιτική του «δεν επιτρέπονται πλήγματα μεγάλης εμβέλειας εντός της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει».

Η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αυτήν την πολιτική αλλαγή όταν υπήρξε η (δριμεία) έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο Χάρκοβο νωρίτερα τον Μάιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ευελιξία

Τις τελευταίες ημέρες, σχολιάζει το Politico, οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να επιτρέψουν στην Ουκρανία «ευελιξία» στην άμυνά της έναντι των επιθέσεων που δέχεται στα σύνορά της κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει όπλα που χορηγούνται από τις ΗΠΑ, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές ρουκετών, εναντίον:

  • ρωσικών πυραύλων που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο,
  • στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στα ρωσικά σύνορα κοντά στην πόλη
  • ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να πλήξει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ή να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Εκπληκτική αλλαγή

Πρόκειται για μια εκπληκτική αλλαγή σχολιάζει το Politico για την αμεσότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο και την αποδίδει στην η επιδείνωση της κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης. Η προέλαση της Ρωσίας και η βελτίωση της θέσης της στο Χάρκοβο οδήγησαν τον Πρόεδρο να αλλάξει γνώμη, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άφηνε να εννοηθεί ότι μια τέτοια απόφαση είτε είχε ληφθεί κρυφά είτε επρόκειτο να ληφθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστηρίζει την άρση των περιορισμών, έγινε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος που άφησε δημοσίως να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει πορεία και να επιτρέψει τέτοια πλήγματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας θα εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δεν απέκλεισε αργότερα μια πιθανή αλλαγή.

Η εξέλιξη έρχεται σε χρονική στιγμή κατά την οποία κορυφαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, δήλωναν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιτεθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα. Βουλευτές και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ υποστήριξαν επίσης μια τέτοια κίνηση τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, ενώ κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν το Κογκρέσο πίσω από κλειστές πόρτες ότι η χαλάρωση του περιορισμού (το να επιτραπεί δηλαδή στην Ουκρανία να πλήξει, δυνητικά, ρωσικά εδάφη) θα είχε μεγάλη «στρατιωτική αξία».

Ανησυχίες

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι εάν η Ουκρανία επιτίθεται στο εσωτερικό της Ρωσίας με δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πλήττει στρατιωτικούς στόχους που δεν σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει έντονα το μήνυμα ότι το Κίεβο πρέπει να χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα μόνο για να πλήττει άμεσα ρωσικές στρατιωτικές τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται για την εισβολή και όχι πολιτικές υποδομές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, από τον πρόεδρο Ζελένσκι έως πιο κάτω στη ιεραρχία, πίεζαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αλλάξει την πολιτική της από τη στιγμή που η Ρωσία εξαπέλυσε την μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο.

Επί εβδομάδες έλεγαν ότι η αδυναμία (αντ)επίθεσης σε θέσεις ρωσικών στρατευμάτων πέρα από τα σύνορα περιπλέκει την άμυνα της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και τη χώρα γενικότερα.

Μάλιστα σε μια συζήτηση με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν την Τετάρτη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ άσκησε «σκληρή πίεση» για να επιτραπεί η χρήση αμερικανικών όπλων στη Ρωσία.