Skip to main content

Πιέσεις στον Μπάιντεν να επιτρέψει αμερικανικά όπλα να πλήξουν τη Ρωσία

REUTERS/Kevin Lamarque

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με χιλιάδες αμυντικά όπλα, άρματα μάχης και συστήματα αεράμυνας

Αυξάνεται η πίεση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ώστε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι είναι ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο, μετά από μήνες ανησυχίας για κλιμάκωση.

«Σοβαρές συνέπειες»

Ο Ρώσος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες», ιδίως για τις «μικρές χώρες», όπως τις αποκάλεσε, στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η στάση της Ουάσινγκτον στο θέμα αυτό «θα προσαρμοστεί» με βάση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο πεδίο της μάχης. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, για μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι, αν και η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο έχει εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επίσης καμία αλλαγή στην πολιτική μας».

Μαίνονται οι μάχες στα ανατολικά

Η Ουκρανία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, ενώ η πόλη του Χάρκοβο έχει υποστεί εβδομάδες θανατηφόρων επιθέσεων, που συχνά εξαπολύονται από τη Ρωσία από στρατιωτικά φυλάκια κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Η δήλωση του κ. Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη, ακολούθησε πιο άμεσα σχόλια που έκανε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να «επιτραπεί» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύει η Δύση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο ρωσικό έδαφος – αν και αυστηρά όχι εναντίον πολιτικών στόχων.

Ο κ. Μακρόν έχει ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ μιας πιο άμεσης παρέμβασης στον πόλεμο στην Ουκρανία – αλλά και άλλοι δυτικοί ηγέτες φαίνεται να μαλακώνουν στην ιδέα αυτή.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρέμεινε επιφυλακτικός δημοσίως, αλλά ένας εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο δικό μας έδαφος, αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου».

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στον Economist ότι η Δύση θα πρέπει να επιτρέψει στην Ουκρανία να αμυνθεί χτυπώντας στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Και αυτό περιλαμβάνει την προσβολή στόχων στο ρωσικό έδαφος”, δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πολωνικά όπλα «όπως αυτοί κρίνουν σκόπιμο». Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι «άδικο» για τις δυτικές χώρες να επιβάλλουν όρια στη χρήση των όπλων τους, ενώ αναγνώρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την υποστήριξη των εταίρων της.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία αντέδρασε οργισμένα στην προοπτική να χρησιμοποιηθούν δυτικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος.
«Στην Ευρώπη, ειδικά στις μικρές χώρες, θα πρέπει να γνωρίζουν με τι παίζουν», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν «μικρό έδαφος» και «πυκνό πληθυσμό».

Ο Ρώσος ηγέτης πρόσθεσε ότι την ευθύνη για τυχόν πλήγματα εντός της επικράτειας της χώρας του θα φέρουν οι δυτικοί προμηθευτές όπλων, ακόμη και αν οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποιήσουν τα πλήγματα.

Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ παραμένουν νευρικές για την προοπτική αυτή. Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να προμηθεύσει περισσότερες αεροπορικές άμυνες στην Ουκρανία αντ’ αυτού.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με χιλιάδες αμυντικά όπλα, άρματα μάχης και συστήματα αεράμυνας. Από τον Απρίλιο, έχουν επίσης στείλει στην Ουκρανία την πιο μεγάλης εμβέλειας έκδοση των πυραύλων ATACMS, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν έως και 190 μίλια (300 χιλιόμετρα). Μέχρι τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτίθεται σε στόχους που βρίσκονται όλο και πιο μακριά στο ρωσικό έδαφος.

Πηγή: BBC