Skip to main content

Ο ευρωπαϊκός συναγερμός για ρωσικές δολιοφθορές και οι φάρσες για βόμβες σε σχολεία της Αθήνας

Φωτ. Dariusz Borowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS
Φωτιά σε εμπορικό κέντρο στη Βαρσοβία, Πολωνία, 12 Μαΐου 2024.

Υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν ότι οι πυρκαγιές και οι επιθέσεις σε υποδομές θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη

Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε επιφυλακή για ένα πιθανό νέο ρωσικό όπλο –αυτό των εμπρησμών και της δολιοφθοράς σε σειρά χωρών- έπειτα από ένα μπαράζ πυρκαγιών και επιθέσεων σε υποδομές στη Βαλτική, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

Το βρετανικό μέσο στέκεται στην αναφορά του Πολωνού προέδρου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι η πυρκαγιά σε κατάστημα IKEA στο Βίλνιους της Λιθουανίας τις προηγούμενες ημέρες, θα μπορούσε να ήταν έργο ξένου σαμποτέρ. Παράλληλα, ο Guardian σημειώνει ότι οι κατά τόπους αρχές εκτιμούν πως είναι πιθανή η ρωσική εμπλοκή σε μια εμπρηστική επίθεση στο ανατολικό Λονδίνο, σε μια πυρκαγιά στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Πολωνίας, σε μια απόπειρα δολιοφθοράς στη Βαυαρία, αλλά και στα αντισημιτικά γκράφιτι που εμφανίστηκαν στο Παρίσι.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις περί συντονισμένης δράσης, οι υπηρεσίες ασφαλείας εκτιμούν –σύμφωνα με τον Guardian- ότι οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, με φόντο τον πόλεμο την Ουκρανία. Κατά το δημοσίευμα, η ανησυχία πως αυτές οι υβριδικές επιθέσεις θα μπορούσαν να είναι έργο της Ρωσίας οδήγησε στη συζήτηση του θέματος κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα. Αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ολλανδίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας προειδοποίησαν μάλιστα πως υπάρχουν τρωτά σημεία.

Συλλήψεις σε Πολωνία, Εσθονία – Υποψίες για υβριδικές επιθέσεις στη Γερμανία

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πολωνός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι οι τοπικές αρχές είχαν συλλάβει εννέα άτομα για εμπλοκή σε πράξεις δολιοφθοράς που φέρεται να διαπράχθηκαν κατόπιν εντολής ρωσικών υπηρεσιών. Είπε ότι τα εγκλήματα φέρεται να περιελάμβαναν «ξυλοδαρμούς, εμπρησμό και απόπειρα εμπρησμού», με τις αρχές να εξετάζουν εάν η Ρωσία εμπλέκεται στη μεγάλη φωτιά σε εμπορικό κέντρο στη Βαρσοβία, έναν ισχυρισμό που η ρωσική πρεσβεία χαρακτήρισε θεωρία συνωμοσίας.

Την Τρίτη, ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Χάνο Πέβκουρ, δήλωσε ότι η χώρα του έχει ήδη πέσει θύμα ρωσικών δολιοφθορών. «Έχουν πραγματοποιήσει παρόμοιες επιχειρήσεις στην Εσθονία. Προσέλαβαν 10 άτομα για να επιτεθούν στο αυτοκίνητο του υπουργού Εσωτερικών και στο αυτοκίνητο ενός δημοσιογράφου. Αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά της Ρωσίας. Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ρωσία είναι όλο και πιο επιθετική προς τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και προς τις χώρες του ΝΑΤΟ» είπε. Μάλιστα, τους προηγούμενους μήνες, οι αρχές της Εσθονίας προχώρησαν σε έξι συλλήψεις.

Στη Γερμανία, υπάρχουν επίσης υποψίες για υβριδικές επιθέσεις, με φόντο και ένα κύμα κυβερνοεπιθέσεων το 2023 από ομάδα χάκερ που συνδέεται με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών. Τον περασμένο μήνα, δύο Γερμανο-Ρώσοι υπήκοοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι ότι σχεδίαζαν επιθέσεις δολιοφθοράς, μεταξύ άλλων σε στρατιωτική βάση στη Βαυαρία.

Την ίδια ώρα, οι αρχές στη Γαλλία εξετάζουν εάν τα γκράφιτι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα συνδέονται με εντολές από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τα emails για βόμβες σε σχολεία της Αθήνας

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι αυτές οι υβριδικές επιθέσεις προστίθενται στην ολοένα εντεινόμενη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Στο δημοσίευμα του Guardian γίνεται αναφορά και στα emails τα οποία εστάλησαν πιθανώς από Ρώσο φαρσέρ για βόμβες σε αρκετά σχολεία της Αθήνας χθες, Τετάρτη, που οδήγησε σε εκκένωση αρκετών σχολικών συγκροτημάτων.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι χώρες της Ε.Ε. εξετάζουν τα παραπάνω περιστατικά, με το εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Λιθουανίας (NKVC) να έχει προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις που υποστηρίζουν την Ουκρανία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ολλανδία, με την υπουργό Άμυνας, Κάισαν Ολόνγκρεν, να κατηγορεί τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να εκφοβίσει» τις χώρες του ΝΑΤΟ. «Ναι, είμαστε ευάλωτοι» σημείωσε, αναφερόμενη στις ζωτικής σημασίας υποδομές ευρωπαϊκών χωρών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, «έδειξε» επίσης τη Μόσχα, λέγοντας ότι «έχουμε δει αυξημένη δραστηριότητα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σε ολόκληρη τη συμμαχία. Ως εκ τούτου, αυξήσαμε την επαγρύπνηση μας».