Skip to main content

Ισραήλ: Πρωτοβουλία Γκαντζ με στόχο τη διάλυση της Βουλής

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Λήγει η προθεσμία Γκαντζ σε Νετανιάχου για το σχέδιο της επόμενης ημέρας στη Γάζα

Την κυβέρνηση Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει να ανατρέψει ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ.

Ειδικότερα, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ισραηλινού υπουργού Πολέμου Συμβουλίου κατέθεσε την Πέμπτη πρόταση ψηφοφορίας για τη διάλυση της Κνεσέτ.

Η πρόταση για τη διάλυση του ισραηλινού κοινοβουλίου κατατέθηκε από την βουλευτή της Εθνικής Ενότητας Πνίνα Ταμάνο-Σάτα, όπως μετέδωσε το Israel Hayom.

Το τελεσίγραγο Γκαντζ σε Νετανιάχου

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γκαντζ «απείλησε» να εγκαταλείψει τον συνασπισμό του Νετανιάχου εάν ο πρωθυπουργός δεν ανακοινώσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά τη Χαμάς στη Γάζα.

«Σας κοιτάζω στα μάτια απόψε και σας λέω: Η επιλογή είναι στα χέρια σας. Αφού σας μίλησα ξανά και ξανά, έφτασε η στιγμή της αλήθειας» δήλωσε τότε ο Γκαντζ.

Έθεσε ως προθεσμία την 8η Ιουνίου για να εγκρίνει ο Νετανιάχου ένα σχέδιο δράσης για την επίτευξη των έξι βασικών στρατηγικών στόχων του πολέμου, όπως είπε.

Τις απαρίθμησε ως εξής: Να φέρει πίσω τους ομήρους, να καταστρέψει τη Χαμάς, να αποστρατιωτικοποιήσει τη Λωρίδα της Γάζας και να καθιερώσει τον ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας εκεί, να δημιουργήσει έναν «διεθνή μηχανισμό πολιτικής διακυβέρνησης για τη Γάζα» που θα περιλαμβάνει Παλαιστίνιους, αλλά όχι τον ηγέτη του Ρ.Α. Μαχμούντ Αμπάς ή τη Χαμάς, να επιστρέψουν οι κάτοικοι στο βορρά και να αποκαταστήσουν τη δυτική Νεγκέβ, να προωθήσει την εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία και να καθιερώσει ένα νέο πλαίσιο για τη στρατιωτική θητεία των Ισραηλινών.

Πρόωρες εκλογές (;)

Τον Απρίλιο, ο Γκαντζ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να πάει στις κάλπες τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ο αριστερός πολιτικός ζήτησε πρόωρες εκλογές από τότε που εντάχθηκε στην πολεμική κυβέρνηση μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.