Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις αλλά και με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, πραγματοποίησε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Με την πρώτη να ευχαριστεί τον Χάρις για την προθυμία να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος και με τη δεύτερη να λειτουργεί διπλωματικά, παροτρύνοντας την Μελόνι να κάνει και αυτή το ίδιο.
Κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και οι δραστηριότητες βοήθειας προς τη Γάζα.
Την ίδια στιγμή στη Μαδρίτη βρίσκεται σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ο οποίος πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.
Τα συγχαρητήρια στην Ιρλανδία
Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι εκτιμά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος από την Ιρλανδία και ότι αυτό θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την ειρήνη στην περιοχή και τη λύση των δύο κρατών.
«Η Ιταλία πρέπει να πάρει τη θέση της στη σωστή πλευρά της ιστορίας»
Αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, όπως μεταδίδει το cnnturk, ο Τούρκος πρόεδρος της ζήτησε να ακολουθήσει το παράδειγμα των τριών χωρών (Ιρλανδίας, Νορβηγίας, Ισπανίας) και να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.
Καθώς όπως υπογράμμισε πιστεύει πως η Ιταλία «θα πάρει τη θέση της στη σωστή πλευρά της ιστορίας και να ενταχθεί στη δίκαιη στάση αναγνωρίζοντας το κράτος της Παλαιστίνης».
Τετ α τετ Φιντάν-Σάντσεθ στη Μαδρίτη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο Χακάν Φιντάν, «μαζί με τα μέλη της Ομάδας Επαφής για τη Γάζα που έχει εξουσιοδοτηθεί από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και τον Αραβικό Σύνδεσμο» συναντήθηκε με τον Πέδρο Σάντσεθ, αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
«Οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν στις προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την ενθάρρυνση περισσότερων χωρών να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στη βάση της λύσης των δύο κρατών».