Την βαθύτατη θλίψη του για την ανθρωπιστική κατάσταση που είναι «εξαιρετικά σοβαρή» στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας, αψηφώντας τις διεθνείς καταδίκες μετά τα πλήγματα σε καταυλισμούς Παλαιστινίων εκτοπισμένων στην πόλη της Ράφα, από τα οποία περισσότεροι από 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τη Χαμάς.
«Αυτό το νέο επεισόδιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης έχει προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων αθώων αμάχων και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο Σι στον Σίσι κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο, σύμφωνα με την κινεζική δημόσια τηλεόραση CCTV.
«Η Κίνα λυπάται βαθύτατα», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος.
Επίσημη επίσκεψη αλ-Σίσι στην Κίνα
Ο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπου αναμένεται να παραστεί σε συνεδρίαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ασιατικού γίγαντα και των αραβικών χωρών.
Το τελευταίο 24ωρο, 75 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 36.171 τον αριθμό των νεκρών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν άμαχοι, στο πολιορκούμενο έδαφος, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
«Η απόλυτη προτεραιότητα στο εξής είναι να εφαρμοστεί άμεση εκεχειρία, ώστε να αποφευχθεί διασπορά της σύγκρουσης, να μην επηρεαστεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και για να προληφθεί μια ακόμη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις ώστε να αποσπάσουν μια βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς.
«Η Κίνα αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Αίγυπτος στον κατευνασμό της κατάστασης και στη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογράμμισε ο Σι Τζινπίνγκ.
«Το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας στο μέτρο των δυνατοτήτων του και να εργαστεί υπέρ μιας ταχείας, συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος».
Η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες τον αγώνα των Παλαιστινίων και εργάζεται υπέρ μιας λύσης δύο κρατών.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP