Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας από τους οποίους η Μόσχα επιτίθεται στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι τα γαλλικά όπλα που έχουν σταλεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, επιτρέπεται να στοχεύουν βάσεις εντός της Ρωσίας.
«Το ουκρανικό έδαφος δέχεται επιθέσεις από βάσεις στη Ρωσία», δήλωσε ο Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Schloss Meseberg στο Βρανδεμβούργο της Γερμανίας.
«Πώς εξηγούμε λοιπόν στους Ουκρανούς ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις πόλεις και βασικά όλα όσα βλέπουμε γύρω από το Χάρκοβο αυτή τη στιγμή, αν τους πούμε ότι δεν επιτρέπεται να χτυπήσετε το σημείο από το οποίο εκτοξεύονται οι πύραυλοι;».
«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν τα στρατιωτικά σημεία από τα οποία εκτοξεύονται οι πύραυλοι και, βασικά, τα στρατιωτικά σημεία από τα οποία δέχεται επίθεση η Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μακρόν.
Σολτς: Η Ουκρανία επιτρέπεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της
Ο Γερμανός Σολτς επανέλαβε τα σχόλια του Μακρόν και δήλωσε ότι η Ουκρανία επιτρέπεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της, εφόσον σέβεται τους όρους που έχουν τεθεί από τις χώρες που προμήθευσαν τα όπλα -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών- και το διεθνές δίκαιο.
«Η Ουκρανία έχει κάθε δυνατότητα βάσει του διεθνούς δικαίου για αυτό που κάνει», δήλωσε ο Scholz, και πρόσθεσε ότι «Το βρίσκω περίεργο όταν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να της επιτραπεί να αμυνθεί και να λάβει μέτρα που είναι κατάλληλα για αυτό».
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν εδώ και καιρό την πολιτική ότι τα τα όπλα (που έχουν στείλει στην Ουκρανία) θα πρέπει να περιορίζονται αυστηρά στη χρήση τους εντός του ουκρανικού εδάφους.
Το θέμα είναι αμφιλεγόμενο, με τους φόβους των δυτικών ηγετών ότι αν τα όπλα τους χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας, θα κλιμακωθεί η βία και θα πυροδοτηθεί ένας ευρύτερος πόλεμος με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει την άδεια από τους συμμάχους του να επεκτείνει τη χρήση των παρεχόμενων όπλων για πλήγματα εντός της Ρωσίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, έχουν απαγορεύσει στο Κίεβο να ρίξει τα όπλα του εντός του ρωσικού εδάφους λόγω ανησυχιών για κλιμάκωση.
Με πληροφορίες από cnn