Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταρρίψεις drones εκατέρωθεν – Περιοδεία Μπλίνκεν στην Ανατολική Ευρώπη

REUTERS/Thomas Peter

Η Ουκρανία λέει ότι κατέρριψε 13 drones κατά τη διάρκεια της νύχτας - 2 κατέρριψαν οι Ρώσοι

H ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 13 από τα 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν τη νύχτα από τη Ρωσία, σύμφωνα με μια ενημέρωση στο Telegram.

Η επίθεση έλαβε χώρα πάνω από τις περιοχές Mykolaiv, Kirovohrad και Rivne. Τα drones ήταν ιρανικά Shahed, πρόσθεσε η ουκρανική αεροπορία.

Η πτώση συντριμμιών στην περιοχή Rivne οδήγησε μάλιστα σε μπλακ άουτ, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleksandr Koval. Πρόσθεσε πάντως ότι δεν σημειώθηκε τραυματισμός και η τοπική ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί.

Η Ουάσιγκτον κατά της χρήσης αμερικανικών όπλων στη Ρωσία

Κατάρριψη ουκρανικών drones από τη Ρωσία

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα βορειοδυτικά της Μαύρης Θάλασσας, καθώς κατευθύνονταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και πάλι στο Telegram.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, για τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ουκρανικός στρατός έχει αναφέρει στο παρελθόν περιπτώσεις θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών του να χτυπούν και να βυθίζουν πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στα ανοιχτά της χερσονήσου της Κριμαίας.

Στην Ανατολική Ευρώπη ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα να φθάσει στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου, τον πρώτο σταθμό μιας σύντομης ευρωπαϊκής περιοδείας, με επίκεντρο βέβαια την στήριξη στην Ουκρανία και τις συμμαχικές προς το ΝΑΤΟ χώρες

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται την ώρα που η Ουκρανία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας και καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιεί ότι αν επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει το ρωσικό έδαφος θα πυροδοτήσει μια παγκόσμια σύγκρουση.

Στο Κισινάου ο Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο Μάγια Σάντου και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε μια περίοδο κατά την οποία αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει «επιχειρήσεις ρωσικής επιρροής», με το βλέμμα στην Υπερδνειστερία.

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα ο Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Πράγα για να παραστεί σε άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, η οποία θα επικεντρωθεί στην προώθηση των προετοιμασιών ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.

Εκτός ατζέντας η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

«Δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει πρόσκληση προς την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά νομίζουμε ότι θα υπάρξει σημαντική επίδειξη στήριξης για την Ουκρανία στον αγώνα της για να κερδίσει τον πόλεμο», είπε ο Ο’Μπράϊαν.

«Αυτό θα περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη στήριξη του ΝΑΤΟ στο χτίσιμο του μέλλοντος της Ουκρανίας και τις προσπάθειες να βοηθηθεί η Ουκρανία στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ και να πλησιάσει όσο γρηγορότερα μπορεί στην ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από CNBC