Skip to main content

Πολωνία: Επαναφέρει την ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με Λευκορωσία

Φωτογραφία αρχείου.

Προηγήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός ενός στρατιώτη, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του έπειτα από επίθεση με μαχαίρι

Σε επαναφορά της ουδέτερης ζώνης, πλάτους 200 μέτρων, κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, προχωρά η Πολωνία από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Προηγήθηκε ο σοβαρός τραυματισμός ενός στρατιώτη, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του έπειτα από επίθεση με μαχαίρι στα σύνορα.

«Προτάθηκε να επαναφέρουμε γρήγορα την ουδέτερη ζώνη πλάτους 200 μέτρων σε αυτή την περιοχή όπου είναι δυνατό… Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μια τέτοια απόφαση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας», είπε ο κ. Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με το Reuters.

Αύξηση μεταναστών

Τα σύνορα αποτελούν σημείο ανάφλεξης αφότου μετανάστες άρχισαν να συρρέουν το 2021, καθώς η Λευκορωσία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας, φέρεται να άνοιξε ταξιδιωτικά γραφεία στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να προσφέρει μια νέα, ανεπίσημη διαδρομή προς την Ευρώπη – μια κίνηση που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε πως σχεδιάστηκε ώστε να προκληθεί κρίση, κατηγορία που απορρίπτει η Λευκορωσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί αύξηση στον αριθμό των μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα και η συνοριοφυλακή έχει αναφέρει αριθμό βίαιων περιστατικών.