Skip to main content

Ο «αριστερός του χαβιαριού» που πολιορκεί την Ευρώπη

Fred MARVAUX/EUROPEAN UNION

Ο 44χρονος Ραφαέλ Γκλικσμάν είναι ο επικεφαλής υποψήφιος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Εμφανίστηκε από το πουθενά, με την απαλή φωνή και τις λεπτές του χειρονομίες. Κανείς δεν είδε τον Ραφαέλ Γκλικσμάν να έρχεται. Αλλά μπορεί να πάει πολύ μακριά. Ακόμη και στο Μέγαρο των Ηλυσίων, διαδεχόμενος τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο 44χρονος Γάλλος ευρωβουλευτής είναι ο επικεφαλής υποψήφιος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPSOS , ο Γκλικσμάν μπορεί να είναι τρίτος με το μισό ποσοστό από την πρώτη Μαρίν Λεπέν (31%), αλλά με το 14,5% που συγκεντρώνει είναι σε απόσταση αναπνοής από το κόμμα του προέδρου Μακρόν (16%).

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος «δεν πανικοβάλλει μόνο τους Μακρονιστές πριν από τις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, αλλά αποσπά ψήφους από όλα τα κόμματα, εκτός από την ακροδεξιά», τονίζουν στη Ναυτεμπορική Γάλλοι δημοσιογράφοι. «Δεν απέχει πολύ από το να επιτύχει μια αξιομνημόνευτη επίδοση που θα ταρακουνήσει το γαλλικό πολιτικό τοπίο», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Μετριοπαθής αριστερά

Ο Γκλικσμάν ζούσε στο εξωτερικό εργαζόμενος ως συγγραφέας, παραγωγός ντοκιμαντέρ σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρουάντα, συμμετείχε στο αντιρωσικό κίνημα του Μαϊντάν στο Κίεβο.

Εξελέγη ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών το 2019 και σήμερα θεωρείται ήδη «η νέα μεγάλη ελπίδα όχι μόνο της γαλλικής, αλλά και της ευρωπαϊκής Αριστεράς, τη μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση μεταξύ των λίγο πολύ μετριοπαθών αριστερών στη Γηραιά ήπειρο. Οι πιο αριστεροί αντίπαλοί του τον μισούν. Τον λένε νεοφιλελεύθερο ή φίλο του Ισραήλ, αλλά οι Γάλλοι επαινούν πρόθυμα προσωπικότητες όπως αυτός, που τις ιδέες του, ενσαρκώνουν το όνειρο μιας μετριοπαθούς αριστεράς».

Δεν είναι τυχαίο που ο Γκλικσμάν έχει δελεάσει πολλούς  ψηφοφόρους του Εμανουέλ Μακρόν που νιώθουν άβολα με τη «δεξιά στροφή» χαρακτηρίζεται από τη συντηρητική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και τη σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση». Αλλά και για πολλούς οπαδούς του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν αρχίζουν να βλέπουν τον μετριοπαθή Γκλικσμάν ως  εναλλακτική λύση για μια κυβερνώσα Αριστερά».

Εναλλακτική μεταξύ Μακρόν και Λεπέν

Πολλοί Γάλλοι βλέπουν ήδη τον Ραφαέλ Γκλικσμάν ως την  την πολυαναμενόμενη εναλλακτική προσωπικότητα μεταξύ του Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν. Γιος του φιλόσοφου Αντρέ Γκλικσμάν, ο Ραφαέλ είπε κάποτε για τον εαυτό του ότι γεννήθηκε «στην άνετη πλευρά της ζωής». Σήμερα όμως, έχει ήδη περισσότερους από 800.000 ακόλουθους στο Instagram.

Απίστευτα φωτογενής, η κατηγορία που του απαγγέλουν οι αντίπαλοί του είναι ότι ενσαρκώνει την «αριστερά του χαβιαριού». Αλλά οι φίλοι του λένε ότι σε αντίθεση με άλλες αριστερές προσωπικότητες στην Ευρώπη που δεν προκαλούν πια ενθουσιασμό, ο Γκλικσμάν το καταφέρνει.

Σφοδρός πολέμιος του Πούτιν

Το προεκλογικό μανιφέστο του περιλαμβάνει 338 προτάσεις: Η εκστρατεία του επικεντρώνεται γύρω από μια «κυρίαρχη και ισχυρή Ευρώπη. Πρώτη του προτεραιότητα είναι να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή ήπειρο «εναντίον του ρωσικού ιμπεριαλισμού αυξάνοντας την υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Σφοδρός πολέμιος του Πούτιν, ο Γκλικσμάν τάσσεται υπέρ των πιο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Είναι η μόνη επιλογή για να κάνουμε τον Πούτιν να καταλάβει ότι είμαστε σοβαροί», λέει. Προτείνει μάλιστα «την κατάσχεση 206 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις παγωμένες ρωσικές δημόσιες καταθέσεις, ώστε να διατεθούν για να βοηθήσουν την ουκρανική αντίσταση». Θέλει επίσης η Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία με ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από ένα ευρωομόλογο, όπως έγινε για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη εμβολίων κατά του Covid.

Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού

Ο Γκλικσμάν σχεδιάζει επίσης να αντιμετωπίσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ διαφορετικών χωρών της ΕΕ, καθιερώνοντας ένα ελάχιστο εισόδημα σε ολόκληρο το κοινοτικό μπλοκ. Για να χρηματοδοτήσει το σχέδιό του, προτείνει να φορολογηθούν τα εισοδήματα των μεγαλύτερων εισοδημάτων και των εταιρειών της Ευρώπης, καθώς και να επιβληθεί φόρος κηροζίνης στις αερομεταφορές. Για να «προστατεύσει» τους ευρωπαίους παραγωγούς και να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από τις εξαγωγές τρίτων χωρών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα αγροτικά προϊόντα, ο Γκλικσμάν προτείνει: «Αγοράστε ευρωπαϊκά».

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος λέει ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει με τεράστιες επιδοτήσεις τη βιομηχανία, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. «Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, αντίστοιχο του αμερικανικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Μπορούμε να αναζωογονήσουμε τις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη βιομηχανική μετανάστευση και να πάρουμε το πεπρωμένο μας ξανά στα χέρια μας ενόψει της απορυθμισμένης παγκοσμιοποίησης. Το δεύτερο είναι να επιβληθούν όροι στις εισαγωγές στην Ευρώπη. Πρέπει να σπάσουμε τη θρησκεία του ελεύθερου εμπορίου»

Η αριστερά παραμέλησε τους εργαζόμενους

Ο Γκλικσμάν υποστηρίζει επίσης ότι η αριστερά της ΕΕ έχει παραμελήσει τους εργαζόμενους για πάρα πολύ καιρό. «Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στο Ντιτρόιτ: Η αποβιομηχάνιση των ΗΠΑ ωφέλησε τις ελίτ και τους Κινέζους, αλλά όχι εσάς τους εργαζόμενους, είχε απόλυτο δίκιο. Το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη: το τέλος πολλών βιομηχανιών ωφέλησε τους πλούσιους, αλλά όχι την εργατική τάξη», τονίζει ο σοσιαλιστής υποψήφιος.

«Παλεύω για να εισπράξουμε υψηλούς φόρους από πλούσιους Ευρωπαίους για να τους επενδύσουμε στην ίδρυση βιομηχανιών και παραγωγικών εγκαταστάσεων. Κάνω εκστρατεία με μια συλλογή υπογραφών σε όλη την ΕΕ για την εισαγωγή φόρου για το 0,5% των πλουσιότερων ανθρώπων στην ΕΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρώσει σχεδόν τίποτα. Αλλά πρέπει να  το κάνουν για να διασφαλιστεί ότι θα πετύχει ο οικολογικός μετασχηματισμός της Ευρώπης». Όπως λέει μάλιστα, «αν  ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, η Ευρώπη θα πρέπει να τα βγάλει πέρα ​​μόνη της στον κόσμο».