Τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, μιας βακτηριακής λοίμωξης, που καταγράφηκαν σε περιοχές της νότιας Βραζιλίας, οι οποίες επλήγησαν πρόσφατα από πρωτοφανούς έκτασης πλημμύρες, προκάλεσαν ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί πέντε θάνατοι εξαιτίας λεπτοσπείρωσης, ενώ άλλοι εννέα θεωρούνται ύποπτοι και διερευνώνται. Συνολικά, 124 κρούσματα λεπτοσπείρωσης έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και ελέγχονται 922 άλλα στη συγκεκριμένη πολιτεία.
Οι καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 169 ανθρώπους, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 53 κατοίκων. Μεγάλες περιοχές έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες, εκθέτοντας σε κίνδυνο τον πληθυσμό.
Πώς μεταδίδεται
Η λεπτοσπείρωση μεταδίδεται συνήθως από ούρα μολυσμένων ζώων, κυρίως τρωκτικών. Το βακτήριο εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του δέρματος, των βλεννογόνων ή με την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη και ναυτία.
Οι αρχές της πολιτείας έχουν ξεκινήσει εκστρατεία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να αποτρέψουν την εξάπλωση των κρουσμάτων. «Σκάψατε στη λάσπη ή περπατήσατε σε (λιμνάζοντα) νερά από τις πλημμύρες και έχετε εμφανίσει συμπτώματα λεπτοσπείρωσης; Απευθυνθείτε σε μια δομή υγείας», προειδοποιεί τους κατοίκους της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ η υπουργός Υγείας της τοπικής κυβέρνησης Αρίτα Μπέργκμαν. «Η θεραπεία δεν μπορεί να περιμένει, μην μένετε στο σπίτι περιμένοντας να περάσει (η λοίμωξη), γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε ασθένεια σοβαρής μορφής», υπογραμμίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Instagram.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP