Skip to main content

Τριπλή αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους – Οι οργισμένες αντιδράσεις του Ισραήλ

Το σκεπτικό της αναγνώρισης - Τι σημαίνει σε επίπεδο διπλωματίας

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επίσημα το παλαιστινιακό κράτος, σε μια προσπάθεια, όπως λένε, να στρέψουν την προσοχή στις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι τρεις χώρες, ενεργώντας από κοινού, ελπίζουν ότι θα ενθαρρύνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, σε μια διπλωματική προσπάθεια που θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η συμβολική αυτή απόφαση έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία κατηγόρησε και τις τρεις χώρες ότι επιβραβεύουν την τρομοκρατία.

Το Ισραήλ απέσυρε τους πρεσβευτές του και επέπληξε επίσημα τους απεσταλμένους τους στο Τελ Αβίβ. Και οι τρεις κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών  την περασμένη εβδομάδα, για να τους δείξουν πλάνα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου μπροστά στα μέσα ενημέρωσης.

Γιατί οι Άραβες ηγέτες δεν βοηθούν ουσιαστικά τους Παλαιστίνιους

Τι σημαίνει σε επίπεδο διπλωματίας

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τις τρεις χώρες αυξάνει τη διπλωματική πίεση προς το Ισραήλ,  την ώρα που ζητείται από τον ΟΗΕ ο τερματισμός των επιχειρήσεων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη νότια Γάζα ενώ το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου.

Οι δυτικές χώρες έχουν επίσης εντείνει τις κυρώσεις κατά των ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η διαδικασία της διπλωματικής αναγνώρισης ποικίλλει από χώρα σε χώρα, αλλά συνήθως περιλαμβάνει επίσημη ανταλλαγή διαπιστευτηρίων με την Παλαιστινιακή Δημοκρατία.

Τα υφιστάμενα προξενεία ή αποστολές στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετατρέπονται στη συνέχεια σε επίσημες πρεσβείες, ενώ οι αντιπρόσωποι παιρνουν τον τίτλο του πρέσβη.

Βάση, τα σύνορα που καθορίστηκαν πριν από τον πόλεμο του 1967

Και οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα που καθορίστηκαν πριν από τον πόλεμο του 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης.

Η παλαιστινιακή σημαία κυμάτισε πάνω από το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, την ώρα που οι βουλευτές συζητούσαν επί τέσσερις περίπου το θέμα.

REUTERS/Damien Eagers

Πριν από το υπουργικό συμβούλιο όπου θα ελαμβάνετο η επίσημη απόφαση, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σίμον Χάρις δήλωσε ότι πρόκειται για μια «ιστορική και σημαντική» κίνηση ενώ ανέφερε ότι ελπίζει πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα, διότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους πίεση ώστε να επιτευχθει η κατάπαυση του πυρός.

«Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή που πιστεύω ότι στέλνει μήνυμα ότι υπάρχουν δράσεις που μπορείς να αναλάβεις ως χώρα για να βοηθήσεις να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα και ο στόχος της λύσης των δύο κρατών, τη στιγμή που άλλοι προσπαθούν δυστυχώς να τη τορπιλίσουν» δήλωσε ο Ιρλανδός πρόεδρος.

Καθώς τέθηκε σε ισχύ η επίσημη αναγνώριση και από την Νορβηγία ο υπουργός Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ Άιντε δήλωσε ότι πρόκειται για «μια ξεχωριστή ημέρα για τις σχέσεις Νορβηγίας-Παλαιστίνης».

Η οργή κατά της Ισπανίας

Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης «δεν είναι μόνο θέμα απόδοσης δικαιοσύνης», αλλά και «απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η ειρήνη».

Επέμεινε ότι η Ισπανία δεν ενεργεί εναντίον του Ισραήλ και στέκεται εναντίον της Χαμάς, η οποία αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών.

Το Ισραήλ εμφανίζεται εξαιρετικά οργισμένο με την Ισπανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ισραέλ Κατζ, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει χορό φλαμένκο και μουσική σε αντιπαράθεση με εικόνες από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, και την φράση : “Χαμάς: ευχαριστώ Ισπανία”.

Ο κ. Κατζ ανήρτησε παρόμοια βίντεο για την Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Η διένεξη βάθυνε όταν η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, προέτρεψε δημοσίως την Παλαιστίνη να «ελευθερωθεί από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα», μια αμφιλεγόμενη φράση που πολλοί Ισραηλινοί θεωρούν αντισημιτική και έκκληση για την πλήρη καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.

«Υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου κατά του εβραϊκού λαού»

Απαντώντας ο Κατζ συνέκρινε τη Ντίαζ με τον διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Σινγουάρ, και τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ενώ διεμήνυσε στον Σάντσεθ ότι εάν δεν απολύσει την αναπληρώτριά του θα «συμμετέχει στην υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου κατά του εβραϊκού λαού».

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι το Ισραήλ απάντησε σθεναρά προς την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία για να αποθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οι πρόσφατες εξελίξεις

Η Σλοβενία, η Μάλτα και το Βέλγιο έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη με την κυβέρνηση του Βελγίου πάντως να ανακρούει πρύμναν, ενόψει των ευρωεκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 10 Μαΐου, 143 από τα 193 μέλη της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, κάτι που αφορά μόνο κρατικές οντότητες,

Η Παλαιστίνη έχει επί του παρόντος ένα είδος ενισχυμένου καθεστώτος παρατηρητή στον ΟΗΕ, το οποίο της δίνει έδρα αλλά όχι  ψήφο στη συνέλευση. Αναγνωρίζεται επίσης από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν ήδη παλαιστινιακό κρατος

Παράλληλα, αναγνωρίζεται και από μια μειοψηφία ευρωπαϊκών χωρών – πρώην μέλη του Σοβιετικού Μπλοκ, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία, αλλά και από Σουηδία – Κύπρο.

Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες – και οι ΗΠΑ – λένε ότι θα αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος μόνο ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι το Κοινοβούλιο της Δανίας καταψήφισε σήμερα νομοσχέδιο για αναγνώριση, με το υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

naftemporiki.gr