Skip to main content

Χυδαίο όρο κατά των ομοφυλόφιλων φέρεται να χρησιμοποίησε ο Πάπας

REUTERS

Ιταλικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν τα λόγια του Πάπα επικαλούμενα πολυάριθμες πηγές

Ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να χρησιμοποίησε έναν εξαιρετικά υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τους ομοφυλόφιλους κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης.

Ο διάλογος διημείφθη όταν -κατά τη Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων- ο Πάπας ρωτήθηκε εάν θα έπρεπε τώρα να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους να εκπαιδεύονται (όσο παραμένουν) άγαμοι προκειμένου να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα ιερατικά τους καθήκοντα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απάντησε αρνητικά, αλλά φέρεται να συνόδευσε την άρνησή του με το επιχείρημα (και τον χυδαίο όρο) ότι «στην Εκκλησία υπάρχει ήδη πολύς αέρας «frociaggine».

Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά τα φερόμενα σχόλια του Πάπα μεταφέρθηκαν, αρχικά, στην ιταλική ταμπλόιντ Dagospia.

Ακολούθησαν ωστόσο και εγκυρότερα ιταλικά ΜΜΕ που επιβεβαίωσαν τα λόγια του Πάπα επικαλούμενα πολυάριθμες πηγές.

Η φρασεολογία του Πάπα προκάλεσε σοκ δεδομένου ότι συχνά έχει μιλήσει δημόσια για τον σεβασμό προς τους ομοφυλόφιλους.

Όταν μάλιστα είχε ερωτηθεί για τους ομοφυλόφιλους στην αρχή της θητείας του είχε γίνει πρωτοσέλιδο απαντώντας: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Πρόσφατα μάλιστα είχε δηλώσει ότι οι ιερείς θα πρέπει να μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια σε ορισμένες περιπτώσεις και συχνά λέει ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Εκκλησία.

Οι διατυπώσεις του Πάπα έρχονται σε χρονικό σημείο που πολλοί θεωρούσαν ότι το Βατικανό είχε αρχίσει να θέτει τις βάσεις προκειμένου να επιτρέψει τελικά στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για την ιεροσύνη, αρκεί να παραμείνουν άγαμοι όπως και οι υπόλοιποι ιερείς.

Lapsus linguae;

Υπερασπιστές του (ισπανόφωνου) Πάπα επισημαίνουν ότι ενίοτε κάνει λάθη στην ιταλική καθομιλουμένη και λένε ότι δεν μπορούσε να αξιολογήσει το επίπεδο της προσβολής που θα μπορούσε να έχει προκαλέσει, παρότι στην Αργεντινή μεγάλωσε σε ένα ιταλόφωνο νοικοκυριό.

Το Βατικανό δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επό του θέματος.

Mε πληροφορίες από το ΒBC