Skip to main content

Ζελένσκι: Ταξίδι στις Βρυξέλλες – 30 F-16 θα του παραχωρήσει το Βέλγιο

KENZO TRIBOUILLARD/Pool via REUTERS

Μεταξύ Μαδρίτης και Λισαβόνας κάνει μια στάση στο Βέλγιο ο Ουκρανός πρόεδρος

Φεύγει από τη Μαδρίτη και πάει στις Βρυξέλλες, πριν ξανακατέβει στην Ιβηρική και την Πορτογαλία, ο Ουκρανός πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου μάλιστα υπέγραψε με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου διμερή συμφωνία ασφαλείας.

Το Βέλγιο θα εξοπλίσει την Ουκρανία με 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16, με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για φέτος, όπως ανακοίνωσε το βελγικό ΥΠΕΞ.

Ο Ουκρανός πρόεδρο θα γίνει δεκτός και από τον Βέλγο βασιλιά Φίλιππο.

Η επίσκεψη θα διαρκέσει μόλις λίγες ώρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μέλσμπρουκ, κοντά στις Βρυξέλλες, όπου η κυβέρνηση του Βελγίου αναμένεται να υπενθυμίσει τη δέσμευσή της να διαθέσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μαχητικά αεροσκάφη F-16, «ει δυνατόν πριν από το τέλος της χρονιάς».

Άλλωστε, το βελγικό υπουργείο Άμυνας συνεισφέρει στην εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών και τεχνικών (σχεδόν 2.500) στη χρήση των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών. Ο Ζελένσκι θα συναντήσει κάποιους από τους Ουκρανούς και Βέλγους πιλότους, τεχνικούς και εκπαιδευτές.

Μετά τις Βρυξέλλες ο Ζελένσκι θα μεταβεί στη Λισαβόνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λουίς Μοντενέγκρο και τον πρόεδρο ντε Σόουζα.

Η διμερής συμφωνία με την Ισπανία

Χθες, στη Μαδρίτη, ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ ανήγγειλε νέα στρατιωτική βοήθεια, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων εντός 2024 στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας ασφαλείας με το Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου  ο  Ζελένσκι κάλεσε τη Δύση να αναγκάσει «με όλα τα μέσα» τη Ρωσία να δεχτεί την ειρήνη, ενώ το Κίεβο απαιτεί οι χώρες που της προμηθεύουν οπλισμό, ειδικά μεγάλης εμβέλειας, να επιτρέψουν τη χρήση τους εναντίον στόχων στη ρωσική επικράτεια.

Ο Ζελένσκι πάντως επιμένει πως δεν πρέπει να προσκληθεί η Ρωσία στις συνομιλίες στην Ελβετία, σε 3 εβδομάδες, παρά την πρόταση Κίνας και Βραζιλίας για το αντίθετο, υποστηρίζοντας πως θα «εμποδίσει τα πάντα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP