Skip to main content

Παπούα Νέα Γουινέα: 7.900 άνθρωποι απομακρύνονται από τις εστίες τους υπό τον φόβο νέας κατολίσθησης

(New Porgera Limited/REUTERS)

Οι κάτοικοι βιώνουν μία κόλαση, σκάβοντας με φτυάρια, αλλά και με τα ίδια τους τα χέρια, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από όγκους λάσπης

Σχεδόν απίθανο είναι – σύμφωνα με στέλεχος της UNICEF – το ενδεχόμενο να βρεθούν επιζώντες, μετά την τεράστια κατολίσθηση που έπνιξε χωριό στην Παπούα Νέα Γουινέα, με αποτέλεσμα περίπου 2.000 να θαφτούν ζωντανοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

«Είναι σχεδόν απίθανο να έχουν επιζήσει» δήλωσε συγκεκριμένα ο Νιλς Κράιερ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν πρόκειται για αποστολή διάσωσης, αλλά για αποστολή ανάκτησης» των σορών, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι κάτοικοι βιώνουν μία κόλαση, σκάβοντας με φτυάρια, αλλά και με τα ίδια τους τα χέρια, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, κάτω από όγκους λάσπης, χώματος και ξεριζωμένων δέντρων.

Τις έρευνες διάσωσης και τις επιχειρήσεις αρωγής δυσχεραίνουν οι έντονες βροχοπτώσεις και το γεγονός ότι η πληγείσα περιοχή είναι δυσπρόσιτη, καθώς η μόνη οδική σύνδεση έχει αποκλειστεί.

Ο διοικητής της επαρχίας Ένγκα, Σάντις Τσάκα, προειδοποίησε ότι η τραγωδία θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς όγκοι βράχων συνεχίζουν να αποκόπτονται από την πλευρά του όρους Μούνγκαλο. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι αρχές προσπαθούν να συντονίσουν την απομάκρυνση σχεδόν 7.900 ακόμη ανθρώπων από την περιοχή. «Η τραγωδία είναι ακόμα ενεργή», είπε. «Κάθε ώρα ακούμε να σπάνε βράχοι, είναι σαν βόμβα ή πυροβολισμός και οι βράχοι συνεχίζουν να πέφτουν» πρόσθεσε.

Οι αρμόδιοι για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν ότι πολλοί κάτοικοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να βρουν αγαπημένα πρόσωπα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP